Freelancers zijn steeds meer vertegenwoordigd op de Belgische arbeidsmarkt. De expertise die de freelancer met zich meebrengt is duidelijk de belangrijkste reden om zo’n losse werknemer in te schakelen. Ook de flexibiliteit van freelancers spreekt aan voor een bedrijf.
75% van de bedrijven die met freelancers werken, doet dit voor het IT-departement. In deze sector wordt ook het meest regelmatig met freelancers gewerkt. In 3 op de 10 gevallen is dat meer dan wekelijks. Het is dus niet verbazend dat freelancers met een IT-profiel het vaakst gezocht worden door bedrijven. Daarnaast zijn communicatie en marketing, HR en boekhouding de belangrijkste expertisevelden.
Grote en kleine bedrijven
Grotere bedrijven zijn sneller geneigd om voor freelancers te kiezen dan KMO’s. Bij deze bedrijven komt het tijdelijke karakter duidelijker naar voren. De helft van de kleine bedrijven geeft aan dat ze eerder structureel met freelancers werken, maar dit blijft nog steeds heel beperkt. Freelancers worden in 50% van de gevallen meermaals per week ingezet. Bij grote bedrijven stijgt dit zelfs tot 62%. 4 op de 10 bedrijven geven aan dat ze al meer dan tien jaar een beroep doen op freelancers. 1 op 2 bedrijven die freelancers gebruiken doen dat meermaals per week. Bij grote bedrijven gaat het zelfs
over 6 op 10 die regelmatig freelancers gebruiken.
Grote bedrijven doen vaker een beroep op freelancers met een IT-, R&D en managementprofiel. Kleine bedrijven zoeken dan weer vaker freelancers voor de boekhouding en om bij te springen met de verkoop. 1 op de 10 bedrijven die nu nog niet met freelancers werken, hebben dat wel al overwogen in het verleden. 54% vermoedt dat ze in de toekomst wel eens een freelancer zouden kunnen gebruiken. De belangrijkste reden dat ze dat nog niet eerder deden zijn een gebrek aan tijdelijke opdrachten en het gevoel dat de vaste medewerkers reeds over voldoende expertise beschikken.
“In het verleden werden freelancers vooral ad hoc ingeschakeld om pieken in werk op te vangen of wanneer men niemand vast kon vinden voor een functie”, vertelt Melanie Deblanc, Business Development Manager bij GIGHOUSE. “Vandaag wint de expertise die een freelancer met zich meebrengt aan belang. 9 op de 10 werkgevers die freelancers gebruiken zijn dan ook tevreden over de samenwerking met hen.”
Tevreden met professionele loopbaan
Volgens het onderzoek is de gemiddelde score die een freelancer aan zijn carrière geeft een zeven. De grootste pijnpunten op professioneel vlak zijn inkomensonzekerheid, het steeds op zoek moeten gaan naar klanten en de onduidelijkheid of de juiste prijs is afgesproken. Meer dan de helft van de freelancers ligt dan ook regelmatig wakker van de vraag of hij of zij morgen werk zal hebben. De belangrijkste redenen om voor een leven als freelancer te kiezen zijn de vrijheid en flexibiliteit, de diversiteit en de kans om bij te leren. Daarnaast zijn er uiteraard ook enkele financiële redenen. Als freelancer krijg je loon naar werken of heb je de mogelijkheid om iets bij te verdienen naast je vaste job.
Over het algemeen lijken freelancers voldaan en tevreden met hun professionele loopbaan. Vooral bij de start ervaren ze moeilijkheden en duiken er vragen op. Op dat moment hebben ze namelijk nog geen vaste kanalen om opdrachten te vinden. Later ervaren ze hier veel minder problemen mee. Van de freelancers die meededen aan het onderzoek is iets meer dan de helft vrouwelijk. De grootste groep is met 17,92% tussen de 36 en 40 jaar oud. 32,08% heeft jaarlijks een netto-inkomen van 15.000 tot 29.000
euro. De grootste groep freelancers profileert zich binnen HR. Marketing en
communicatie zijn respectievelijk tweede en derde.
Bron: onderzoek door iVOX in opdracht van GIGHOUSE.