NL | FR | LU
Peoplesphere

Arbeidsmarkt lijkt te stagneren: vacatureaanbod blijft stabiel met een derde minder dan een jaar geleden.

De beschikbare vacatures op de Belgische arbeidsmarkt liggen sinds oktober 2020 ruim een derde onder het niveau van een jaar eerder. Ook in de eerste week van 2021 wordt die tendens verder gezet. In sommige sectoren is de impact echter nog steeds gigantisch, met de helft tot 70% minder beschikbare jobs dan een jaar geleden.

Het herstel van de arbeidsmarkt lijkt te stagneren. Dat blijkt uit de analyse die Indeed maakt van de beschikbare vacatures op de Belgische arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er met een vacaturetrend van -32 procentpunt een derde minder vacatures beschikbaar dan op hetzelfde moment een jaar geleden – dus net voor de uitbraak van de corona-epidemie – en dat is al zo sinds oktober 2020. Met andere woorden: het herstel van de arbeidsmarkt loopt minder vlot.

Horeca en hospitality sector hard geraakt

“Het aantal beschikbare vacatures daalde na de afkondiging van de eerste lockdown midden maart 2020 heel snel tot -40% tegen einde mei, en dat bleef zo in oktober. Sindsdien is er langzaam beterschap merkbaar, maar de heropleving gaat bijzonder traag. Nu zijn er 32% minder vacatures dan begin januari 2019 ”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Het is maar de vraag welke nieuwe maatregelen de overheid neemt om de opmars van de nieuwe corona-varianten te stuiten en hoe zich dat vertaalt in de vacatures.”

In sommige sectoren is de impact van corona veel harder gevoeld dan in andere. Vooral de horeca deelt in de klappen. “Begin maart was het aantal vacatures in de horeca op hetzelfde niveau van een jaar voordien. Maar nog voor het einde van die maand daalde dat aantal met ruim 30%, een trend die zich tot het einde van het jaar doortrok. Uiteindelijk zien we tot vandaag maar liefst 67% minder vacatures in vergelijking met een jaar geleden”, zegt Vissers.

“Ook in de eerste week van 2021 trekt deze trend zich verder door. Het blijft wachten op tekenen van verder herstel”, aldus Vissers. “Bovendien zijn er nog andere sectoren waar we eerder verrassend een daling in het aantal vacatures zien. Zo noteerden we voor het onderwijs -45% vacatures in de periode mei-juni.”

De opvallendste trend was op te tekenen in de gezondheidssector. Die evolueerde van +17% begin maart, naar ruim 60% meer vacatures midden maart, naar -28% begin dit jaar.

Geen rooskleurig perspectief

Indeed stelde ook een overzicht op van de meest gestegen en meest gedaalde vacaturessinds de eerste lockdown van midden maart 2020. Wat betekent dit nu voor de Belgische arbeidsmarkt?

“In Nederland zien we een heel ander beeld met op dit ogenblik 12% minder vacatures vergeleken met een jaar geleden. In Frankrijk is het herstel in de vacaturemarkt met 15% dubbel zo groot als in België. De trend is daar voorzichtig positief vergeleken met de evolutie hier. België is nooit echt uit die dip gekomen, terwijl andere landen een sterker stijgende lijn zagen tussen juni en november. Bovendien blijft de coronacrisis op de arbeidsmarkt wegen. De verwachting is dat heel wat bedrijven dreigen te moeten sluiten omwille van financiële problemen, met alle gevolgen vandien voor de tewerkstelling. En dan is er ook nog de Brexit, die volgens berekeningen van de KU Leuven duizenden banen zal kosten. Dat is helaas geen rooskleurig perspectief”, besluit Arjan Vissers.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.