Een lager loon, maar wel je droomjob kunnen uitoefenen: slechts een kleine minderheid van de Belgische werknemers zou ervoor tekenen. Amper 15% van de Belgen geeft aan bereid te zijn voor minder loon te werken in ruil voor die ene perfecte job. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. Ook verlofdagen en een goede work-life balans geven we liever niet af. Op extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen of laptop zijn we dan weer wél bereid om in te leveren.
In hetzelfde onderzoek geeft iets meer dan 70% van de werknemers aan dat ze tevreden zijn met hun huidige job. Wanneer hen gevraagd wordt naar de criteria voor dat werkgeluk, worden leuke collega’s (47%), een leuke jobinhoud (37%) en een goede verloning (35%) het vaakst genoemd. Maar dat betekent dus niet automatisch dat de Belg bereid is om in te leveren op loon om nog meer werkgeluk te genereren door het uitoefenen van hun droomjob.
Loon, verlofdagen en work-life balans
In ruil voor de ideale job, is slechts 10% van de bevraagde werknemers bereid om een minder goede balans tussen werk en privé te aanvaarden, gevolgd door minder verlofdagen (11%) en minder loon (15%). Jongeren (<34) accepteren dubbel zo vaak een minder goede work-life balans in ruil voor de job van hun dromen dan hun oudere collega’s.
“Het is niet zo verwonderlijk dat tevreden werknemers, naast collegialiteit en werkinhoud, loon aanhalen als één van de belangrijkste gelukschenkers. ‘De perfecte job’ draait duidelijk om meer dan enkel het één of het ander. Het totaalplaatje moet gewoon kloppen”, zegt Jeroen Diels, director bij Robert Half.
Extralegale voordelen opgeven is waarschijnlijker
Hoewel blijkt dat heel wat Belgen (1 op 4) helemaal niets willen opgeven in ruil voor een droomjob, zou een groter aandeel wel willen inleveren op extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen of mobiliteitsbudget (36%) of een laptop/gsm (33%). Jonge werknemers hebben er ook minder problemen mee om in te boeten op thuiswerk of flexibele werkuren.
“Werknemers hechten duidelijk iets meer belang aan brutoloon, work-life balans en verlofdagen dan aan extralegale voordelen, maar dat wil niet zeggen dat die geen belangrijke rol spelen in loononderhandelingen. Het blijft belangrijk dat werkgevers en kandidaten langs beide kanten duidelijk communiceren over het loonbeleid en -verwachtingen en het verdienpotentieel, binnen de job en binnen de organisatie. Een duidelijk beeld staat toe om een weloverwogen keuze te maken. Een lager loon kan misschien gecompenseerd worden door meer verlof of betere work-life balans, terwijl het omgekeerde ook waar kan zijn. Het zou immers zonde zijn om enkel en alleen omwille van een lager aanvangsloon een droomjob te laten schieten.” aldus Diels.
Bron: online-onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 1 en 11 oktober 2021 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.