NL | FR | LU
Peoplesphere

Helft meer vacatures dan begin 2021: vooral sociale en medische sector boomen.

De groei van het aantal vacatures over de voorbije 12 maanden op de Belgische arbeidsmarkt is vergelijkbaar met die in Nederland: in de buurt van de 45%. Terwijl in onze buurlanden de groei nu wat lijkt te stagneren, groeit de Belgische arbeidsmarkt iets forser en krimpt de achterstand op de buurlanden langzaam.

Vergeleken met februari 2020, net voor corona, zijn er nu 14,3% meer vacatures. Vooral de vraag naar beroepen in de medische of zachte sector groeit explosief. Opvallend genoeg zijn het de technische sectoren waar het aantal vacatures zelfs daalt ten opzichte van voor corona.

De Belgische arbeidsmarkt zet – weliswaar in kleine stapjes – de positieve trend van 2021 ook in de eerste weken van dit jaar door. Vandaag noteert Indeed een groeicijfer van 14,3% meer vacatures ten opzichte van begin februari 2020, net voor de corona-pandemie losbarstte.

Begin 2021, een jaar geleden, waren er 32% minder vacatures dan in februari 2020. Op een jaar tijd heeft de Belgische arbeidsmarkt dus een inhaalbeweging gemaakt van 46%.

De Belgische arbeidsmarkt bleef de voorbije maanden achterop in vergelijking met de buurlanden als je het aantal vacatures vergelijkt met prepandemie-niveau. Maar ondertussen doet de Belgische arbeidsmarkt het inmiddels iets beter. Op basis van de cijfers sinds eind november, stijgt het aantal vacatures sneller dan in Duitsland, Nederland en de UK. Wel is er nog sprake van een achterstand.

“Op Indeed brengen we alle jobaanbiedingen in België samen, wat ons een zeer goed overzicht geeft van de hele Belgische arbeidsmarkt. Op die basis stellen we vast dat het herstel dat in augustus 2020 werd ingezet zich op gestage manier blijft doorzetten. De groei over de voorbije 12 maanden zit in dezelfde grootteorde als Nederland, met een groei van om en bij de 45%”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed.

Zoom op sectoren

Vergeleken met de status net voor COVID, zijn er 150% meer vacatures in de sector van de sociale wetenschappen. Ook tandheelkunde, de medische technieken en diergeneeskunde groeien fors. Over de laatste 12 maanden kent de kinderopvang-sector de sterkste groei: +165% vacatures.

Opvallend: het zijn net de technische sectoren waar het aantal vacatures het minst groeit. In de installatietechniek, de bouw en de civiele techniek zit het groeicijfer voor de voorbije 12 maanden een stuk onder de 20%, ten opzichte van begin februari 2020 zijn er zelfs een stuk minder vacatures.

 

Bron : Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.