84% van de 19.000 werkgevers die door ManpowerGroup wereldwijd werden bevraagd, willen de competenties van hun werknemers tegen 2020 versterken. De vier macro-economische krachten die ManpowerGroup in het verleden heeft geïdentificeerd – individuele keuzes, complexere behoeften van klanten, technologische revolutie en demografische veranderingen – blijven de toekomst van de arbeidsmarkt bepalen. De gegevensbescherming en grensaangelegenheden herdefiniëren ook de internationale betrekkingen en de arbeidsmarkt van morgen.
Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos(*) van 2011 kondigde ManpowerGroup de komst van de Human Age aan: een nieuw tijdperk waarin talent – en niet kapitaal – de belangrijkste differentiator van bedrijven zou worden. Tegenwoordig, in een steeds meer veranderende, onzekere, complexere en dubbelzinnige omgeving (VUCA), evolueert de Human Age naar een echte Skills Revolution. Het concept ‘learnability’ (leer- en aanpassingsvermogen) wordt in de arbeidsmarkt van morgen prioriteit nummer 1 in het beheer van de loopbanen en talenten.
Gedreven door de technologische innovaties blijft de arbeidsmarkt in een nooit gezien tempo veranderen. Het industriële tijdperk dat wordt gekenmerkt door het model ‘levenslang werken van maandag tot vrijdag van 09.00 u tot 17.00 u’, waarbij de werkgever de regels oplegde in ondoorzichtige en weinig flexibele structuren, is voortaan verleden tijd. De Human Age had talent centraal geplaatst in de organisaties. Dankzij de technologieën hebben bedrijven en individuen het werk kunnen heruitvinden. Niet alleen door nieuwe en meer wendbare organisatiemodellen te ontwikkelen, maar ook door arbeidsrelaties die meer gebaseerd zijn op samenwerking in plaats van ondergeschiktheid.
Tegenover deze evoluties is het tekort aan talent nog groter geworden. Het bereikt vandaag een nooit gezien niveau in de bedrijven. Volgens de laatste enquête van ManpowerGroup wordt 45% van de werkgevers hier wereldwijd mee geconfronteerd. In de EMEA-regio bedraagt dat percentage 43% en in België 35%.
Skills Revolution: “Er moet dringend aan een echte leercultuur gebouwd worden”
Volgens ManpowerGroup zal de versnelling van de digitalisering en de opkomst van de robotisering, de arbeidsmarkt naar nieuwe dimensies brengen. Waarop alle spelers zullen moeten anticiperen. Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: “De grootste uitdaging voor de bedrijven vandaag is het continu kunnen omgaan met verandering. Om hierin te slagen en de toekomst tegemoet te treden, moeten ze over de nodige competenties beschikken. Het leer- en aanpassingsvermogen is daarom prioriteit nummer 1 geworden in het loopbaan- en talentenbeheer. Eergisteren wierven we mensen aan op basis van de verworven competenties, gisteren legden we de nadruk op passie en vandaag gaan we op zoek naar de drive om permanent bij te leren.”
Deze bevinding wordt gedeeld door de 19.000 werkgevers uit 44 landen die door ManpowerGroup werden bevraagd. De HR-groep presenteerde de conclusies van haar enquête op het Forum in Davos. 84% van deze 19.000 werkgevers is van plan om de competenties van hun werknemers tegen 2020 te versterken, terwijl slechts 21% dat in 2011 overwoog. Dit wijst erop dat werkgevers meer verantwoordelijkheid nemen om deze grote uitdaging met betrekking tot de inzetbaarheid aan te gaan. “De polarisatie tussen de individuen met de juiste competenties en zij die niet de juiste competenties hebben, dreigt in de toekomst nog groter te worden. De moeilijkheid om te leren en zich aan te passen zal de belangrijkste oorzaak van werkloosheid worden. Daarom moet er dringend aan een echte leercultuur gebouwd worden,” benadrukt Philippe Lacroix.
Een andere toekomsttrend in de arbeidsmarkt die volgens ManpowerGroup zeer belangrijk wordt, is de transparantie met betrekking tot de gegevensbescherming. Nog een grote uitdaging: de evoluties met betrekking tot de grenzen en hun gevolgen op de internationale handel en de mobiliteit van de werknemers: gesloten grenzen tijdens de Industriële Revolutie, open grenzen tijdens de Human Age en onzekere grenzen in de toekomst. Een bevinding die nooit actueler was met het perspectief van de Brexit.
(*) ManpowerGroup is strategische partner van het t Wereld Economisch Forum WEF sinds 2004. Voor de HR-specialist is de jaarlijkse meeting van het Wereld Economisch Forum van Davos, de grootste bijeenkomst van leiders ter wereld, de geknipte gelegenheid om het thema van de toekomst van de werkgelegenheid te bespreken en collectieve intelligentie te vergaren om te anticiperen op grote maatschappelijke transformaties en deze te begeleiden.