NL | FR | LU
Peoplesphere

Het coronastelsel van tijdelijke werkloosheid tot eind 2020 behouden om jobs te redden.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept de federale regering op om het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona te verlengen tot eind dit jaar. Dankzij die maatregel kregen de bedrijven de afgelopen weken extra zuurstof en werden vele honderdduizenden werknemers behoed voor ontslag en dus voor een aanzienlijke inkomens- en koopkrachtdaling.

Maar de gevolgen van de coronacrisis zullen nog lang aanslepen. Die regeling moet bijgevolg verlengd worden tot eind 2020 om bijkomende liquiditeitsproblemen bij bedrijven te voorkomen en de tewerkstelling zo veel mogelijk op peil te houden.

De coronacrisis houdt lelijk huis op de arbeidsmarkt. Van historisch laag schoot de tijdelijke werkloosheid in duizelingwekkende snelheid naar ongekende hoogten. Toch moet het duidelijk zijn dat ons stelsel van tijdelijke werkloosheid de arbeidsmarkt nog voor veel erger behoedt en een dreigende lawine aan ontslagen indijkt.

Het is cruciaal de huidige “tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona” zoals die nu gebruikt kan worden door alle sectoren en ondernemingen verder te verlengen en dat niet tot eind deze zomer, maar best tot eind dit jaar. Want zeker tot dan blijft de situatie voor de ondernemingen heel precair. Men mag ook niet vergeten dat heel wat bedrijven de gevolgen van de coronacrisis pas ten volle zullen voelen met enige vertraging, bijvoorbeeld omdat ze nu nog konden werken aan lopende orders, maar ondertussen geen nieuwe meer binnenkrijgen.

Met het oog op het behoud van de tewerkstelling pleit het VBO met aandrang dat het huidig soepel coronastelsel zeker tot eind 2020 behouden blijft. Dat komt er in essentie op neer dat 1) het begrip van overmacht verder ruim toegepast wordt, zodanig dat niet alleen de overmacht ten gevolge van de regeringsbeslissingen (zoals sluiting) geldt, maar bijvoorbeeld ook dat bedrijven die door de coronacrisis te weinig werk hebben om alle werknemers verder tewerk te stellen (door daling van de omzet, productie, bestellingen…), een beroep kunnen doen op het coronastelsel wegens overmacht. Bovendien is het belangrijk om 2) net als nu de procedure en administratieve formaliteiten zo eenvoudig mogelijk te blijven houden.

“Het coronastelsel van tijdelijke werkloosheid is een economische stabilisator die inzet op het behoud van jobs en die er tegelijkertijd voor zorgt dat bedrijven het hoofd boven water kunnen houden. Te snel overschakelen naar ‘back to normal’ kan de broze heropbouw van de economie schade toebrengen. Dat is nadelig voor iedereen”, aldus Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.