Uit onderzoek van de International Workplace Group blijkt dat hybride werken mensen helpt om meer beweging in hun werkdag in te bouwen. Van de werknemers die actief pendelen (fietsen, wandelen, rolschaatsen, lopen…) naar hun werkplek, geeft 82% aan zich mentaal beter te voelen, en zegt 60% productiever te zijn dankzij die extra beweging. Reminder: uit het gezondheidsrapport van IDEWE, blijkt dat 68 procent van werknemers in België te weinig beweegt.
Lang stilzitten wordt het nieuwe roken genoemd, omdat het een negatieve invloed heeft op onze fysieke en mentale gezondheid – vooral wanneer het niet wordt afgewisseld met minstens licht tot matig intensieve lichaamsbeweging. Vlamingen zitten dagelijks gemiddeld meer dan acht uur.
Onderzoek van de International Workplace Group toont aan dat hybride werken – waarbij medewerkers hun tijd verdelen tussen een lokale werkplek, het hoofdkantoor en thuiswerk – het makkelijker maakt om beweging in hun leven te integreren. Zo is de kans groter dat mensen een dag per week te voet of met de fiets naar hun werkplek gaan, of simpelweg meer tijd overhouden om te sporten doordat ze reistijd uitsparen. Kleine aanpassingen in de routine, zoals vaker de fiets nemen of een lunchwandeling maken, kunnen al een groot verschil maken voor de gezondheid.
Lokaal werken stimuleert actief woon-werkverkeer
International Workplace Group onderzocht het gedrag van meer dan 1.000 hybride werkers en stelde vast dat zij die gebruikmaken van lokale werkplekken hun woon-werkverkeer vaker actief invullen: 88% wandelt en 34% fietst af en toe naar het werk. Ook minder traditionele vervoermiddelen zoals steps (7%) en rolschaatsen (4%) worden gebruikt. Pendelen naar een lokale werkplek blijkt in 62% van de gevallen grotendeels of volledig actief te gebeuren – een stijging van 38% ten opzichte van pendelen naar enkel centraal gelegen (hoofd)kantoren.
Beweging, balans en werkgeluk
Hetzelfde onderzoek toont aan dat de combinatie van dagelijkse beweging en minder reistijd ook bijdraagt aan een betere mentale gezondheid. Meer dan vier op de vijf (82%) actieve pendelaars geven aan zich mentaal beter te voelen. 60% voelt zich productiever, en ook het werkgeluk stijgt: 85% van de hybride werkers zegt meer tevreden te zijn met hun baan.
Mark Dixon, CEO van International Workplace Group, zegt: “Deze onderzoeken tonen aan dat het groeiende gebruik van flexibele werkplekken dicht bij huis bijdraagt aan het fysieke en mentale welzijn van werknemers. Zij ervaren meer work life balance en werkplezier, terwijl organisaties profiteren van gezondere en meer gemotiveerde teamleden die productiever zijn. Bovendien liggen flexibele werkplekken vaak op fiets- of loopafstand, waardoor dagelijkse beweging vanzelfsprekend wordt. Dit maakt hybride werken tot een echte win-win.”