Ook op het vlak van aanwervingen eerste werknemer nam 2021 geen goede start. Voor het eerst (sinds de start van de maatregel in 2013) betekent het nieuwe jaar een daling van werkgevers met steun ‘eerste werknemer’, al vallen we niet terug tot op het niveau van het dieptepunt van de crisis in 2020. In maart en april is er een inhaalbeweging gestart. Naast vast dienstverband kan een ondernemer ook starten met een uitzendkracht, student, freelancer of flexarbeid.
Er is terug een inhaalbeweging gestart, in maart en april. Op het dieptepunt van de crisis, tijdens de eerste golf van COVID-19, was er een daling van het aantal werkgevers met steun voor hun eerst aanwerving. Daarna was er een herstelperiode, maar 2021 nam geen goede start. De aantallen in het eerste kwartaal van 2021 waren vergelijkbaar met het 3e kwartaal van 2020. Voor het eerst in acht jaar stijgen de aanwervingen met eerste werknemerssteun niet in het eerste kwartaal.
Het kantelpunt om te starten met personeel ligt meestal op anderhalf jaar, ook al zijn er sectoren waar ondernemers sneller de sprong maken: nl. horeca, informatie & technologie, vervoer en opslag, industrie en groot-en detailhandel.
Het aantal startende ondernemers zit in de lift: er zijn meer starters en meer ondernemers in bijberoep maken de overstap naar hoofdberoep– faillisementen zitten momenteel nog onder het niveau van vorig jaar (Xerius).
“Het tweede kwartaal belooft beterschap, aangezien ons startersservice in april 50% meer startende werkgevers telt, in vergelijking met vorig jaar. Onze startersadviseurs voeren nu meer infogesprekken; ondernemers willen zich goed voorbereiden, maar twijfelen langer over deze belangrijke stap door Covid,” stelt Jo Demeulemeester verantwoordelijke van SD Worx: “De inhaalbeweging startte in maart, maar was toen nog niet sterk genoeg om een positief eerste kwartaal neer te zetten. Normaalgezien zien we elk jaar in het eerste kwartaal een verdere stijging, maar dit is het eerste jaar waarbij het totale aantal nieuwe werkgevers met steun lager ligt dan eind vorig jaar (vierde kwartaal 20). Door de aanhoudende Corona-crisis voelen meer ondernemers financiële onzekerheid. Wie handen te kort komt, kan naast een contract in vast dienstverband, ook starten met interim of freelance helpende handen.“
“In het eerste kwartaal 2021 zagen we niet de normale ‘natuurlijke aangroei’ van ondernemers die het aandurven hun eerste werknemer aan te werven: de sluiting van de horeca speelt hier zeker een rol. Het kantelpunt voor de eerste werknemer ligt gemiddeld op anderhalf jaar, maar het varieert per sector,” zegt Jo Demeulemeester SD Worx. In het tweede kwartaal van 2020 valt de evolutie terug tot op het niveau van voor oktober 2019. Ook begin 2021 is er een terugval.
Getuigenis uit de praktijk (bouw)
Joeri De Pooter van Dakwerken DP uit Grobendonk heeft in april 2021 zijn eerste medewerker Seth aangeworven. Hij startte 5 jaar geleden in bijberoep. Hij getuigt: “Ondertussen ben ik nu al twee jaar actief als dakwerker in hoofdberoep. Het kantelpunt kwam voor mij ook ongeveer na ongeveer anderhalf jaar. Er was gewoon teveel werk. Op een bepaald moment vallen er verschillende projecten tegelijkertijd. Ik wilde de duur van de werken verkorten om tijdig aan het volgende project te beginnen.” De rekrutering ging niet vanzelf. Joeri vervolgt: “Ik heb toch even moeten zoeken, maar uiteindelijk heb ik in mijn kennissenkring een geschoolde schoolverlater gevonden en dat werkt heel goed. Gelukkig maar! In begin van de coronacrisis was het even wat stiller, maar dat heeft niet zo lang geduurd. De klanten hopen eigenlijk dat je de volgende maand al aan hun project kan aan beginnen.”
Bron: de cijfers zijn gebaseerd op de laatste loonsgegevens van SD Worx