NL | FR | LU
Peoplesphere

Jobdating op de Technical Academy: technische profielen zijn zeldzame parels op de arbeidsmarkt.

Een tiental werkgevers ontmoeten vandaag de stagiairs die hun opleiding aan de Manpower Technical Academy hebben afgerond. In drie weken volgden zij een versnelde training waardoor ze vandaag kunnen solliciteren voor functies van productie-operators tot technici. Sinds de lancering een jaar geleden hebben meer dan honderd werkzoekenden een Manpower-training gevolgd, waarvan 85% ook effectief een baan heeft gevonden. De Technical Academy is meer dan een traditioneel opleidingscentrum; het is een werkgelegenheidsproject met de focus op knelpuntberoepen, aangezien 38% van de werkgevers in Vlaanderen moeilijkheden ondervindt in het invullen van vacatures.

Het succes van de opleiding gaat stroomopwaarts door een willekeurige selectie van kandidaten op basis van hun motivatie en hun vermogen om te leren en te ontwikkelen. Dat vermogen om te leren, wordt ook wel de beroemde ‘leerbaarheid’ of ‘learnability’ genoemd, dat tevens de belangrijkste vaardigheid is op de arbeidsmarkt van vandaag.

De opleiding, ontwikkeld in samenwerking met de trainingsoperator MaSEOS, richt zich op het verwerven van praktische vaardigheden via een ‘mobiele opleidingsunit’ die een productielijn reproduceert. In een groep van acht personen hebben stagiairs de mogelijkheid om hun soft skills te ontwikkelen door samen te werken om vele taken uit te voeren, terwijl ze kunnen genieten van het advies van een gespecialiseerde trainer. Ze volgden ook e-learningmodules waarmee ze hun basiskennis van elektriciteit, mechanica en pneumatiek konden bijwerken. De nadruk wordt ook gelegd op de mogelijkheid om kwaliteits-, beveiligings- en controleprocedures te volgen, evenals op het oplossen van problemen.

“Technische profielen zijn zeldzame parels op de arbeidsmarkt. Als ze niet bestaan, moet je ze creëren”, zegt Leen Reyntiens, projectmanager van de Manpower Technical Academy. “Onze mobiele opleidingsunit heeft ons al in staat gesteld om kandidaten in verschillende regio’s van het land te trainen, en met groot succes op het gebied van werkgelegenheid. Parallel met de opleidingen, zijn onze Manpower consultants op zoek naar bedrijven die technische profielen zoeken om hen vervolgens te rekruteren aan het einde van hun opleiding. De jobdating die we aan het einde van de training voor onze kandidaten organiseren, is een grote bron van motivatie en vandaag hebben velen van hen al contacten kunnen leggen met bedrijven voor het ondertekenen van een contract” voegt Leen Reyntiens er nog aan toe.

Dat de opleiding een meerwaarde is, bevestigt ook stagiair Bert Gebruers. Nog voor zijn training ten einde loopt, heeft hij al enkele jobaanbiedingen te pakken. “Tegenwoordig is er bijna geen tijd meer in bedrijven om mensen hun skills aan te scherpen. Dankzij de praktische opleiding van de Manpower Technical Academy heb ik mijn positie verstevigd op de arbeidsmarkt en zijn mijn vaardigheden enorm geëvolueerd. Ik ben dan ook heel dankbaar voor de goede begeleiding van de leraren die over de juiste technische bagage en expertise beschikken”, vertelt Bert.

Bron: ManpowerGroup

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.