NL | FR | LU
Peoplesphere

Jongeren beschouwen stage als meerwaarde voor opleiding

Een grote meerderheid (57%) van de jongeren beschouwt een stage als een enorme meerwaarde voor hun opleiding én als de snelste weg naar een eerste job. Jongeren waarderen hun stage ook bijzonder hoog: 82% van hen draagt een bepaalde verantwoordelijkheid tijdens de stage opdracht.

Klassieke jobsites blijven bovendien het populairste hulpmiddel in de zoektocht naar werk. 52% van de jongeren schrijft zich in op één of meerdere sites en zoekt actief. Opvallend, slechts 10% beschikt over een profiel op LinkedIn, toch nog steeds het grootste professionele sociale netwerk wereldwijd.

Welke verwachtingen hebben jonge werknemers?

Uit dit onderzoek blijkt dat een evenwichtige combinatie van werk en vrije tijd of gezin bij 66% van de respondenten een belangrijke reden is om ergens te starten. 53% wil niet langer dan een half uurtje onderweg zijn naar het werk, 36% verwacht glijdende werkuren en 30% wil regelmatig thuiswerken. Voor (onbetaalde) overuren staan jonge werknemers niet te springen: 80% wenst maximum 4 overuren zonder vergoeding te presteren.

Zelf keuzes maken is belangrijk voor jongeren

Uit de enquête blijkt dat 74,6% van de deelnemers zelf hun studiekeuze hebben gemaakt. 33% geeft aan te willen starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Jongeren die een werkgever verkiezen, starten liefst in een klein of middelgroot bedrijf (36%). Slechts 17 % wil starten in een grote onderneming. Jongeren vinden de regie over hun loopbaan belangrijk: 74% van de starters wenst mee te beslissen over zijn opleidingstraject.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Vacature tussen 1 juli en 15 augustus 2015. 25.000 studenten van verschillende leeftijden en studierichtingen werden bevraagd via e-mail, 2000 namen effectief deel.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.