De meeste Belgische kmo’s leven de coronamaatregelen goed na. Zo wordt in 86,6% van de bedrijven minstens anderhalve meter afstand van elkaar gehouden. In 89,7% van de bedrijven zijn er voldoende mogelijkheden om je handen te wassen. Dit blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarvoor 515 bedrijven werden bezocht. Op het vlak van schoonmaak en ontsmetting op de werkvloer is er wel nog werk aan de winkel.
Houden de Belgische kmo’s zich aan de coronarichtlijnen van de overheid? Om dit te weten te komen, voerde IDEWE in de periode van 27 april tot en met 1 juni, 515 bedrijfsbezoeken uit om werkgevers te helpen bij het uitvoeren van de regels die de verspreiding van COVID-19 moeten tegengaan.
Op het vlak van opleiding en informatieverstrekking zit het alvast goed. Zo blijkt uit het onderzoek dat de meeste bedrijven (84,9%) ondertussen vertrouwd zijn met hoe het coronavirus overgedragen kan worden. Bij 68,7% werd voor de werknemers opleiding voorzien over de te volgen coronamaatregelen in de onderneming en bij 62,3% werden ook derden – bezoekers, klanten, leveranciers,… ingelicht over deze regels. Werknemers met een milde hoest of koorts worden door 68,5% van de bedrijven naar een huisarts verwezen.
De anderhalvemetereconomie
Minstens 150 centimeter afstand van elkaar houden zal nog even de norm blijven, willen we de kans op een nieuwe opstoot van het virus zo klein mogelijk houden. In bijna 9 op de 10 bedrijven (86,6%) wordt deze maatregel goed opgevolgd, met uitschieters in de land- en tuinbouw (96,2%), transport- (92,9%) en retailsector (92,2%). Voor veel bedrijven in de horeca-, voedings- en de zorgsector blijken de social distancing maatregelen echter een pak moelijker na te leven. Daar houdt respectievelijk 60%, 73,9% en 75,5% zich aan de afstandsregel.
Verder blijkt uit het onderzoek dat bezoekers, leveranciers, klanten en patiënten bij 71,7% van de kmo’s worden onthaald zoals het hoort. Ze houden er bijvoorbeeld voldoende afstand en er worden geen handen geschud. Garages (84,6%), kapsalons (83,6%) en de zorg- (83%) scoren hier het best.
Lode Godderis, Directeur Kennis Informatie en Research: “Het was mooi om te zien hoe bedrijven creatieve oplossingen vonden om de anderhalve meter-regel na te kunnen leven. In niet alle sectoren was fysiek afstand houden echter vanzelfsprekend. Daar moet eerder ingezet worden op een goede handhygiëne en het opzetten van mondmaskers.”
Om coronaproof te kunnen werken, is een goede handhygiëne belangrijk. Bij bijna 9 op de 10 bedrijven (89,7%) zijn er genoeg mogelijkheden om de handen te wassen met vloeibare zeep. Hoewel er wordt aanbevolen om je handen na het wassen af te drogen met papieren doekjes, worden deze maar door 67,6% van de bedrijven voorzien.
Ontsmetting en schoonmaak van de werkplaats soms niet in orde
Een ander werkpunt is de schoonmaak en ontsmetting van de werkplaats. Slechts in 59% van de bedrijven is er een schoonmaakprogramma met prioritaire aandacht voor alles wat aangeraakt wordt zoals oppervlakken, deurklinken, schakelaars, telefoons en printers. De beste scores vinden we in de zorg- (79,2%), de voedings- (78,3%) en de onderwijssector (76,9%).
Lode Godderis, Directeur Kennis Informatie en Research: “Mensen zitten nog met veel onzekerheid en angst om (terug) naar het werk te gaan. Bedrijven kunnen echter veel doen om ervoor te zorgen dat hun werknemers zich goed in hun vel voelen. Uit dit onderzoek blijkt dat werkgevers oren hebben naar de verzuchtingen van hun personeel en volop inzetten op een veilige werkomgeving. Al zijn er nog een aantal werkpunten zoals op het vlak van schoonmaak en ontsmetting van de werkplaats.”
Wanneer er een werknemer symptomen van COVID-19 vertoont, wordt de werkplaats in slechts iets meer dan de helft van de gevallen (53,2%) ontsmet. Dat een goede verluchting van de werkvloer belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, drong daarentegen wel door, of toch bij ruim 4 op de 5 bedrijven (80,4%).
Bron & Methodologie : IDEWE – In de periode van 27 april tot en met 1 juni, voerde IDEWE 515 bedrijfsbezoeken uit om de werkgevers te helpen bij het naleven van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Hierbij werd de controlelijst van Toezicht Welzijn op het Werk overlopen. Er werd bij kmo’s in de volgende 12 sectoren langsgegaan: de bouw (69), voeding (bakkers en slagers – 23), transport (14), zorg (53), industrie (33), land- en tuinbouw (52), offices (81), onderwijs (13), horeca (20), retail (groot- en kleinhandel – 64), kapsalon (67) en garage (26).