4 op de 10 werkgevers (38%) in ons land zijn al voorbereid op de nieuwe Europese regels rond loontransparantie. De regels werden in mei vorig jaar goedgekeurd en moeten over één jaar – in juni 2026 – in Belgische wetgeving worden omgezet. Bedrijven zijn zich bewust van de stappen die ze moeten ondernemen, maar er is nog werk aan de winkel tegen de deadline.
Europa zet bedrijven aan om een eerlijk verloningsbeleid uit te tekenen voor werknemers. De richtlijn die loontransparantie en gelijk loon voor gelijk werk aanmoedigt, moet over één jaar – in juni 2026 – in Belgisch recht omgezet zijn.
Uit onderzoek van Acerta Consult blijkt dat bedrijven volop bezig zijn met die loontransparantie. 15% van de werkgevers heeft vandaag al een transparant loonbeleid en zo’n 23% is al bezig met de implementatie van de EU-richtlijn. Toch is nog niet iedereen mee aan boord. Ruim 4 op de 10 werkgevers (43%) zijn zich bewust van de richtlijn, maar zijn nog niet bezig met de implementatie. Bijna 1 op de 5 (18%) is nog niet op de hoogte van de details van de richtlijn.
Ellen Roelants, verloningsexperte bij Acerta Consult: “Bijna 4 op de 10 werkgevers geven aan dat ze bezig zijn met de richtlijn. Dat is al redelijk veel, aangezien ze pas in juni 2026 omgezet moet worden in het Belgisch recht. Het is duidelijk dat loontransparantie enigszins leeft binnen veel bedrijven, maar dat ze nog hulp nodig hebben bij de implementatie van de richtlijn. Velen weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. Een transparant loonbeleid is dan ook meer dan loonpakketten benchmarken met die van andere bedrijven. Maar hoe begin je aan een actief beleid tegen loondiscriminatie? Dat is niet zo eenvoudig.”
Elke organisatie kijkt anders naar loontransparantie
Bedrijven geven vandaag zelf invulling aan wat loontransparantie betekent en hoe zij dit in de praktijk brengen. Ongeveer de helft van de werkgevers voert evaluaties en gesprekken over loon met medewerkers en volgt gelijk loon voor gelijk werk actief op. 37% van de werkgevers heeft duidelijke loonschalen die ze delen met medewerkers en communiceert helder over loonsverhogingen. Opvallend – slechts 13% verstrekt informatie over hoe het loon van medewerkers zich verhoudt tot de markt.
Ellen Roelants: “Bedrijven zijn al bezig met loontransparantie, maar geven vandaag hun eigen invulling aan wat dat precies betekent. De EU-richtlijn zal dit meer stroomlijnen. Veel werkgevers praten over loon met hun medewerkers, maar slechts een klein deel voorziet informatie zodat hun medewerkers zich kunnen situeren op de arbeidsmarkt.”
De Europese richtlijn rond loontransparantie zal mogelijk ook het sollicitatieproces van onze bedrijven veranderen. Meer dan de helft (56%) van de werkgevers vraagt vandaag naar de salarisgeschiedenis van kandidaten. Zo’n 44% geeft duidelijke informatie over de spelregels en criteria bij loonopslag. Slechts 19% vermeldt het loon in vacatureteksten en 17% van de werkgevers deelt het gemiddeld loonniveau mee van collega’s in gelijkaardige functies. In de EU-richtlijn staan deze maatregelen nochtans voorop. Al is het afwachten hoe ons land deze zal vertalen in verplichtingen.
Ellen Roelants: “De EU-richtlijn spreekt zich eveneens uit over loontransparantie tijdens het sollicitatieproces. Meer dan de helft van de werkgevers vraagt vandaag naar de salarisgeschiedenis van een kandidaat, maar dat mag binnenkort niet meer. Het zou slim kunnen zijn om het loon te vermelden of een idee te geven van de loonvork waarin de functie zich situeert in het bedrijf. Niet enkel omdat dit vervat zit in de richtlijn, maar ook omdat het in het voordeel van de werkgever is. Bedrijven die het loon vermelden in hun vacatures ontvangen beduidend meer sollicitaties. Het kan dus voor werkgevers een verstandige zet zijn in de war for talent.”
Bron: Acerta – panelonderzoek over verloning van Acerta Consult bij 233 werkgevers.