NL | FR | LU
Peoplesphere

NMBS en HR Rail slaan brug naar techniekers in spe.

HR Rail en NMBS pakken het tekort aan technische profielen op de arbeidsmarkt op een unieke manier aan. In een kort maar krachtig opleidingstraject in de Centrale Werkplaats van Mechelen stomen ze gemotiveerde kandidaten nog vóór hun aanwerving klaar voor een job als monteur of mecanicien, een paar van de knelpuntberoepen bij de Belgische spoorwegen.

Vandaag voltooien opnieuw 8 kandidaten de opleiding tot monteur of mecanicien in de Centrale Werkplaats van Mechelen. In opdracht van HR Rail en NMBS koos Manpower* zorgvuldig 8 gemotiveerde deelnemers uit. Deze volgen 12 dagen lang een intensieve vorming op de werkvloer in een mobiele opleidingsmodule gecreëerd door Maseos.

Het project mag zeker succesvol genoemd worden, want alle 6 kandidaten die aan de eerste opleidingssessie deelnamen, kregen een contract aangeboden en zijn aan de slag gegaan. NMBS denkt erover na om het project uit te breiden naar andere werkplaatsen en andere beroepen.

De deelnemers worden onder andere geselecteerd op basis van hun motivatie. In combinatie met de korte doorlooptijd, zorgt dit ervoor dat de kandidaten die de opleiding succesvol afronden ook ingaan op het jobaanbod van NMBS.
Walid Hadi, een deelnemer getuigt: “Dankzij dit project leren we in een zeer korte tijd de kneepjes van het vak kennen. De opleiding gaat door op de werkvloer, waardoor we voeling krijgen met de unieke spoorwegomgeving én met onze toekomstige collega’s.” Christian Smets, verantwoordelijke Employer Branding HR Rail gaat verder: “Bovendien kan de onmiddellijke leidinggevende evalueren wie de beste match voor zijn team is. The right man in the right place dus, én meteen ook de sleutel voor een duurzame samenwerking.”

Zelf kansen creëren

NMBS en HR Rail richten zich op kandidaten die nog niet over de nodige technische vaardigheden beschikken waar iedereen momenteel naar op zoek is. Door gemotiveerde mensen zelf te gaan vormen probeert NMBS het gat tussen vraag een aanbod op de arbeidsmarkt te dichten. Een win-win situatie, want zonder deze vorming grijpen de deelnemers in de huidige arbeidsmarkt vaak naast een job.
Van de 1600 nieuwe medewerkers die NMBS in 2018 zoekt, staan nog 350 vacatures open. Om deze in te vullen organiseren HR Rail en NMBS op 20 oktober de gloednieuwe Talent Day in Mechelen. Daar gaat NMBS samen met de kandidaten op zoek naar de geknipte job. De inschrijvingen lopen nog tot 16 oktober.

* In Nederland en België zorgen de Technische en Logistieke Academies van ManpowerGroup voor de bijscholing van werknemers om gecertificeerde technici in elektronica en hydraulica of heftruck chauffeurs te worden. Dat zijn immers de meest gevraagde functies in Europa. Sinds het ontstaan hebben ze reeds een 100-tal technici opgeleid. Manpower zorgt o.a. voor de instroom van technisch talent voor een opleiding op maat van NMBS HR Rail.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.