NL | FR | LU
Peoplesphere

Nog meer telewerken: Vlaamse sociale partners roepen alle werknemers op om maximaal voor thuiswerk te kiezen.

Willen we een volledige lockdown vermijden en de nodige zorg in de ziekenhuizen blijven garanderen dan moeten we maximaal inzetten op telewerken: niet vanaf morgen of volgende week maar nu onmiddellijk. Telewerken kan onze fysieke werkcontacten en het woon-werkverkeer fel inperken en zo de vloedgolf aan besmettingen helpen temperen. Daarom roepen de Vlaamse vakbonden en werkgevers alle werknemers en ondernemingen in Vlaanderen op om meteen en maximaal voor thuiswerk te kiezen. Voor activiteiten die toch op de werkvloer moeten doorgaan, zijn maximale veiligheidsmaatregelen en constant geventileerde binnenruimten cruciaal.

Danny Van Assche, voorzitter SERV: “Door de stijgende coronabesmettingen moet het nu snel gaan. Daarom roepen de vakbonden en werkgevers samen op om maximaal voor telewerken te gaan. Als telewerken niet mogelijk is, zijn afstand houden, mondmaskers dragen en ventileren en ontsmetten van de werkruimten noodzakelijk. Zo kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties aan de slag blijven en een algemene lockdown voorkomen.”

De voorbije dagen kozen al heel wat werknemers en bedrijven voor telewerken. Dat is een goede evolutie, maar het moet nog beter zeggen de Vlaamse sociale partners. Tijdens de eerste coronagolf hebben bedrijven ontdekt dat telewerken voor veel meer jobs mogelijk is dan eerst gedacht. Die weg moeten we opnieuw voluit kiezen. Meer telewerken helpt om de stijgende besmettingscurves om te buigen door minder besmettingen op het werk en op het openbaar vervoer. Ook gedeeltelijk of afwisselend telewerken kan zorgen dat werknemers die essentieel zijn voor de continuïteit van de bedrijfsvoering minder besmettingsrisico lopen.

Werkbaar en productief telewerken

Op een drafje telewerken invoeren, is niet ideaal. Het is de komende weken zeker goed om nauw contact te houden met de telewerkers en regelmatig te vragen hoe het met hen gaat. Ook de jongere of nieuwe werknemers die het moeilijker hebben om bij telewerk goed geïntegreerd te raken in de arbeidsomgeving verdienen de nodige aandacht. Af en toe terugkeren naar werkvloer moet mogelijk blijven voor werknemers die eenzaam zijn, thuis geen geschikte plaats hebben om te telewerken of apparatuur op het werk nodig hebben.

Om bedrijven en organisaties bij een volwaardig telewerkbeleid te ondersteunen, bracht de SERV/Stichting Innovatie & Arbeid op vraag van minister Crevits op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde kennis en aandachtspunten samen op de website www.werkbaarwerk.be/telewerken. Heel wat info, tips & tricks zijn echter ook meteen toepasbaar om telewerken onmiddellijk zo werkbaar, duurzaam en productief mogelijk te organiseren.

Als telewerken niet mogelijk is

Voor bedrijven en organisaties waar de aanwezigheid op de werkvloer nodig is, zijn naast afstand houden en mondmaskers dragen, een constante ventilatie cruciaal. Bovendien moeten zeker in drukbezette ruimtes de ramen en deuren best om het half uur minstens enkele minuten wijd open staan. CO2-meters helpen om in te schatten of er overal voldoende verse lucht is.

Het blijft tot slot ook essentieel dat werknemers met symptomen niet naar het werk komen en de quarantaineregels strikt opvolgen om verdere besmettingen in de kiem te smoren.

Bron: SERV

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.