NL | FR | LU
Peoplesphere

Eén op de drie Belgische bedrijven behoudt mondmasker op de werkvloer.

Hoewel een mondmasker sinds 1 oktober niet meer officieel verplicht is op de werkvloer, zal het in 35% van onze bedrijven toch behouden worden. Ook zal er op veel werkplekken nog extra ontsmet, verlucht en afstand gehouden worden, zelfs als dat niet meer verplicht is. Zo blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 Belgische ondernemers. De angst voor zieke werknemers en een mogelijke vierde golf maakt dat ondernemers erg voorzichtig blijven.

Op 1 oktober viel de verplichting van vele coronamaatregelen weg. Ook op de werkvloer. Maar dat wil niet zeggen dat bedrijven ook alles meteen zullen afschaffen. Integendeel. Liefst 80% van de ondernemers behoudt minstens enkele maatregelen. Vooral extra ontsmetten blijkt een blijver in 61% van de ondernemingen, net als extra verluchting (47%) en afstand bewaren van elkaar (46%). Opmerkelijk is wel dat slechts 10% zegt te blijven inzetten op de beperking van fysieke aanwezigheid op de werkvloer en thuiswerk. Meer dan 90% wil ook weer volop fysieke (team)events organiseren.

Het veelbesproken mondmasker is zeker nog niet aan een volledige exit toe. Meer dan 1 op de 3 ondernemers geeft aan het te behouden op de werkvloer, zelfs als het niet meer verplicht is. 19% wel enkel als er veel wordt rondgelopen of tijdens meetings. Al wil 16% dat het nog te allen tijde gedragen wordt op het werk. Bij grote ondernemingen met meer dan 100 werknemers blijft het mondmasker zelfs bij meer dan de helft van hen een vast gegeven. Zij voorzien bovendien ook extra griepvaccins (49%) en behouden het reservatiesysteem voor fysieke werkplekken (16%) om de afstand zo goed mogelijk te kunnen bewaren.

“We krijgen af en toe vragen van werkgevers die toch graag hebben dat het mondmasker behouden blijft. We raden hen dan aan om een risicoanalyse uit te voeren die onderzoekt wat de risico’s zijn én of het dragen van mondmaskers dat risico kan inperken. Factoren die meespelen zijn de mogelijkheid om afstand te houden, de luchtkwaliteit, de mogelijkheid om te ventileren…”, aldus Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij hr-dienstengroep Liantis.

Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis, vult aan: “Als uit die analyse blijkt dat het toch aangewezen is om een mondmasker te dragen, kan een werkgever strikt juridisch bepalen dat het personeel toch nog een mondmasker moet dragen. Dan is het aangewezen om hier goed over te communiceren met je medewerkers en uit te leggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Een werkgever heeft immers de plicht om ervoor te zorgen dat de gezondheid op de werkvloer gewaarborgd blijft.”

Angst voor ziekte en vierde golf

Door verschillende maatregelen te behouden, willen de meeste ondernemers (56%) vooral voorkomen dat mensen ziek worden. Ze willen namelijk niet verantwoordelijk zijn voor (zwaar) zieke collega’s of klanten en ook voorkomen dat de werking van hun bedrijf daardoor in het gedrang komt. Ook de schrik voor een vierde golf zit er bij 38% nog in. Daarnaast voelt 35% zich ook zelf veiliger dankzij de maatregelen. Een kwart van de ondernemers vreest ook een zwaarder griep- en verkoudheidsseizoen en wil met de maatregelen ook deze besmettingen voorkomen.

“Heb je als medewerker lichte ziektesymptomen waarmee je vroeger sowieso naar het werk bleef komen, en is via een test gebleken dat het niet om het coronavirus gaat? Dan kan een mondmasker ervoor zorgen dat je je collega’s niet besmet. De mondmaskers kunnen immers er ook bij andere ziektes zoals verkoudheden, infecties, griepbesmettingen… voor zorgen dat niet de hele werkvloer uitvalt door ziekte”, besluit Sylvia Vanden Avenne van Liantis.

 

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.