NL | FR | LU
Peoplesphere

Positieve impact van hybride werken: bedrijven besparen gemiddeld 10.000 euro per werknemer.

Onderzoek van IWG, ’s werelds leverancier van flexibele werkplekken met merken als Spaces en Regus, toont aan dat hybride werken de kosten van bedrijven significant kan terugdringen. Dankzij het gebruik van flexibele kantoorruimtes besparen bedrijven op overheadkosten waaronder huur, verwarming en ondersteunend personeel en kunnen ze gemiddeld 9.690,14 euro per werknemer per jaar besparen. Voor een bedrijf met 200.000 medewerkers komt dat neer op een besparing van 1,9 miljard euro, maar ook voor ondernemingen met 2.000 medewerkers in dienst kan de besparing oplopen tot 19 miljoen euro.

Onderzoek van IWG bij FTSE 250-bedrijven toont aan dat een meerderheid van hen niet meer wil terugkeren naar de manier van werken zoals voor de pandemie. Drie keer zoveel FTSE 250-bedrijven verkiezen een hybride kantoormodel. Naast financiële besparingen door het verminderen van de nutsvoorzieningen op kantoor, speelt ook de locatie een belangrijke rol in de kostenbesparing. Kantoorgebouwen hoeven niet meer in dure stadscentra te liggen, waardoor bedrijven kunnen besparen op huurkosten. Bovendien brengen locaties in het stadscentrum vaak lange reistijden voor werknemers met zich mee.

Verbeterde work-life balance

Bedrijven zien ook steeds meer het belang in van een betere balans tussen werk en privé. Uit een recente IWG-enquête blijkt dat bijna de helft van de kantoormedewerkers (49 procent) zou stoppen bij hun huidige werkgever als ze vijf dagen per week naar kantoor moeten terugkeren. Driekwart (72 procent) verkiest de mogelijkheid om op lange termijn flexibel te werken boven een volledige terugkeer naar het kantoor met loonsverhoging van 10 procent.

Hub-and-spoke-locaties geven bedrijven veel flexibiliteit waardoor werknemers kunnen werken waar ze maar willen, of dat nu thuis, op het hoofdkantoor in het stadscentrum of op een lokale, flexibele kantoorlocatie is. IWG-bezoekersgegevens laten een gestage toename zien van bezoeken aan voorstedelijke en landelijke kantoorlocaties. Denk bijvoorbeeld aan het kantoor in Temse dat 26% meer bezoekers zag in maart alleen. Dezelfde tendens ziet IWG op locaties zoals Hasselt (+72%), Brecht (+20%), Aalst (+24%) en Louvain-la-Neuve (+23%).

Productiviteit neemt toe

Naast een betere work-life balans, heeft hybride werken ook positieve gevolgen voor onze productiviteit. Uit een recente PWC-enquête blijkt dat 57 procent van de bedrijfsleiders aangeeft dat hun bedrijven beter scoren op vlak van productiviteit dankzij een flexibeler werkbeleid. Slechts 4 procent van de bedrijfsleiders spreekt over een daling in productiviteit.

Daarnaast heeft hybride werken een positief effect op het milieu. Onderzoek toont namelijk aan dat wanneer werknemers tenminste een deel van de tijd thuis mogen werken, hun stikstofuitstoot met 10 procent kan dalen als gevolg van een vermindering van hun woon-werkverkeer.

IWG-oprichter en CEO Mark Dixon zegt hierover: “Het hybride werkmodel, waarbij bedrijven met behulp van technologie hun werknemers toelaten om op afstand of van thuis te werken, in combinatie met toegankelijke lokale kantoren en het traditionele hoofdkantoor, is niet meer weg te denken. Niet alleen profiteren werknemers van een drastisch verbeterde balans tussen werk en privé, bedrijven én medewerkers besparen ook op overhead- en reiskosten. Door te kiezen voor een hybride model, kunnen bedrijven rekening houden met een gemiddelde besparing van bijna 10.000 euro per werknemer, en tegelijkertijd verkleinen ze hun ecologische voetafdruk.”

 

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.