NL | FR | LU
Peoplesphere

Slechts helft van Belgische leidinggevenden beschikt volgens medewerkers over de juiste skills rond hybride leiderschap.

Volgens 80 procent van de Belgische werknemers is hybride werk de toekomst. Toch vindt de helft (48 procent) van de Belgische werknemers dat zijn of haar baas niet over de juiste vaardigheden beschikt om een team vanop afstand te kunnen aansturen. België hinkt op dit vlak achterop in Europa, waar gemiddeld slechts 34 procent op een gebrek aan hybride leiderschapsvaardigheden van hun leidinggevende wijst. Werknemers zien vooral ontwikkelingsmogelijkheden bij leidinggevenden rond vaardigheden als teamspirit creëren, communicatieve vaardigheden, organisatorische skills en luistervaardigheid.

Dat blijkt uit Europees onderzoek van GoodHabitz, expert op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. In samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect bevroeg het 13.615 werknemers, waaronder 1.044 Belgen. Het onderzoek peilde ook naar de specifieke skills die werknemers willen verbeteren bij hun leidinggevenden en zichzelf.

Twee jaar na de start van de telewerkperiode kunnen heel wat werknemers de ‘hybrid leadership skills’ van hun leidinggevenden goed inschatten. “Net daarom zijn de cijfers zo opvallend”, zegt Max Winter, Country Manager België bij GoodHabitz. “Als we de Belgen die ‘neutraal’ antwoordden op de vraag buiten beschouwing laten, antwoordt slechts 26 procent positief: slechts 1 op de 4 Belgen vindt met andere woorden dat zijn of haar leidinggevende wél over de juiste skills beschikt. Dat is toch wel een verontrustend cijfer. Het hybride werken kan de productiviteit en het werknemerswelzijn een flinke boost geven, maar daarvoor moeten we de mensen wel goed blijven aansturen. En daar knelt duidelijk nog het schoentje.”

Het onderzoek peilde ook naar wat de belangrijke skills zijn die leidinggevenden horen te verbeteren in het hybride werken. Bovenaan die lijst staat het creëren van teamgevoel (26%), gevolgd door communicatieve vaardigheden (24%), organisatorische skills (24%), luistervaardigheid (23%) en inspirerend en empathisch leiderschap (respectievelijk 23% en 21%). Winter: “Je merkt meteen dat het vooral gaat om zaken die door een fysieke afstand bemoeilijkt worden. Opvallend is ook het belang dat aan digitale skills wordt gehecht. Dat we bij het werken op afstand zo afhankelijk zijn geworden van allerhande digitale tools, zal hier zeker een rol bij spelen. Werkgevers en leidinggevenden maken hier dus best een analyse van om vervolgens de juiste zaken aan te scherpen.”

Weinig verschil in situatie voor en na thuiswerkperiode

Gelukkig is er ook positief nieuws: ondanks de nog tekortschietende leiderschapsvaardigheden geeft maar liefst 58 procent van de Belgen aan dat ze geen verschil merken in hun werksituatie, specifiek gericht op de relatie met hun manager. Daarnaast wijzen evenveel mensen (telkens 21%) op een verslechterde of verbeterde situatie. Bovendien vindt de Belg dat leiding geven in het algemeen even goed kan vanop afstand (61%) als vanop locatie (66%). Dat betekent dat het gebrek aan skills hierover alvast op de korte termijn geen grote impact heeft gehad op de werksituatie van de werknemers. Met die kanttekening dat België het ook hier minder goed doet dan Europa. Gemiddeld genomen ervaren veel meer Europeanen een verbetering (35 procent) dan een verslechtering (20 procent).

“In het algemeen merken wij in België en alle andere landen waar we actief zijn een heel grote wil van organisaties om te investeren in de ontwikkeling van hun werknemers. Op zich een erg positief gegeven, alleen is het duidelijk dat de veranderende werkomstandigheden sinds de uitbraak van de pandemie ook de noden van leidinggevenden en ondergeschikten op dit vlak hebben doen veranderen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun opleidingsbeleid daaraan aftoetsen en bijsturen met het oog op succesvol hybride leiderschap”
, besluit Winter.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.