7 op de 10 zelfstandige ondernemers in hoofdberoep hebben het moeilijk om het werk mentaal los te laten en 1 op de 3 heeft meestal tot altijd last van stress of vermoeidheid. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Liantis bij 1.721 zelfstandigen en kmo-werkgevers. Ondernemers houden nochtans wel van hun job en halen veel voldoening uit het persoonlijk contact met klanten en tevreden personeel.
7 op 10 ondernemers zouden dan ook herbeginnen als zelfstandige, mochten ze die keuze opnieuw moeten maken. Maar dat enthousiasme verhindert hen dikwijls op tijd grenzen te trekken, ten koste van hun fysieke en mentale gezondheid. De grens tussen bevlogenheid en burn-out is vaak erg dun. Samen met UNIZO en Integraal vzw werkt Liantis aan een proefproject om overmatige stress en burn-out bij deze specifieke doelgroep aan te pakken.
Hoge werkdruk, zware mentale belasting
Zelfstandigen zijn harde werkers, maar dat brengt vaak een zware mentale belasting met zich mee. Dat blijkt uit een onderzoek van Liantis in samenwerking met iVox bij 1.721 zelfstandige ondernemers in hoofdberoep. 44% van de ondervraagden heeft het moeilijk met de hoge werkdruk.
Die zware mentale belasting uit zich op verschillende manieren. Zo stellen 7 op de 10 ondernemers dat ze zelfs op vrije dagen het werk mentaal niet kunnen loslaten en meer dan de helft heeft naar eigen zeggen te weinig tijd voor het gezin. Ook opvallend: heel wat ondernemers zeggen dat ze na de werkuren simpelweg geen zin meer hebben om nog iets anders te doen.
Kans op burn-out reëel
Het feit dat ondernemers het werk moeilijk kunnen loslaten, zorgt natuurlijk voor stress. Zo geeft 35% van alle zelfstandigen in hoofdberoep aan meestal tot altijd last te hebben van stress of vermoeidheid.
Wat nog opvalt: 30% van de zelfstandigen acht de kans groot om tegen een burn-out aan te lopen. Personeel in dienst hebben, speelt ook een belangrijke factor. Zo schatten zelfstandigen met een eenmanszaak het risico op een burn-out vaker kleiner in dan zaakvoerders-werkgevers.
Meer dan de helft twijfelde om te stoppen
Meer dan de helft van alle zelfstandigen in hoofdberoep, 52%, dacht er al eens aan om ermee te stoppen. Hoe minder werknemers, hoe vaker de zelfstandigen al aan stoppen dachten. Zo zegt 93% van de ondervraagden met een eenmanszaak zonder personeel dat ze ooit twijfelde om te stoppen met hun zelfstandig ondernemerschap.
Toch zeggen 7 op de 10 ondernemers dat ze zouden herbeginnen als zelfstandige mochten ze die keuze opnieuw moeten maken. Ze halen veel voldoening uit het persoonlijk contact met klanten en tevreden cliënteel.
“Nood aan ondersteuning”
Om ondernemers nog beter te ondersteunen zodat ze geen burn-out oplopen, werken Liantis, UNIZO en Integraal vzw samen aan het pilootproject ‘De veerkrachtige zelfstandige’. Dat project krijgt financiële steun van de FOD Volksgezondheid. Via de website www.burn-outing.be, informatiesessies, en gratis individuele coachingsessies willen de drie partners zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers versterken om stress aan te pakken en burn-out te voorkomen.
Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij Liantis: “Er heerst vaak nog een taboe: zelfstandige ondernemers hebben schroom om hulp te zoeken of om over de mentale belasting te praten met een expert. Samen met UNIZO en Integraal willen we de problematiek bespreekbaar maken. Bovendien hebben we vanuit Liantis een jarenlange ervaring in de begeleiding van zelfstandigen en psychosociale ondersteuning van werknemers. Die twee troeven bundelen we nu in een eengemaakte aanpak.”
Danny Van Assche (UNIZO): “Zelfstandige ondernemers kloppen in al hun enthousiasme heel veel uren en halen daar ook heel veel voldoening uit. Dat is positief en zal altijd zo blijven. Alleen durven ondernemers hun fysieke en mentale draagkracht daarbij al eens overschatten. Daarom is het belangrijk dat we hen helpen om hun grenzen te ontdekken en te erkennen, zodat bevlogenheid niet uitdraait op burn-out. Daar gaan we ons samen met Liantis en Integraal volop mee voor inzetten.”
Bron: Liantis