De Corona-crisis treft ons hele land en onze economische bedrijvigheid. De tijdelijke werkloosheid is een steunmaatregel waar ook onze kmo’s zich op kunnen beroepen. Maar doen ze dat ook? Uit een bevraging van SD Worx bij meer dan 1000 Belgische kmo’s komen een paar signalen: vier op de tien kmo’s roepen geen tijdelijke werkloosheid in
Een derde zet massaal in op telewerk. Maar: structurele vacatures veelal bevroren tot eind juni.
De tijdelijke steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid’ helpt zes op tien kmo’s (59%). Vier op tien kmo’s roept geen tijdelijke werkloosheid in. Een derde kan massaal inzetten op thuiswerk. Tien procent ervaart een personeelstekort en vijf procent veel zieken. De SD Worx barometer voor aanwervingsintenties bij kmo’s (met minder dan 250 werknemers) neemt met de Covid-19 crisis een duik. Rekruteringsintenties tot eind juni vallen terug.
Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “Een op drie kmo’s zet massaal telewerk in, om aan het werk te blijven. Voor 6 op 10 is tijdelijke werkloosheid door overmacht een tijdelijke oplossing, om deze moeilijke periode te overbruggen.”
Vier op tien kmo’s (41%) zetten geen tijdelijke werkloosheid in. Een groot deel (35%) wil dit zo houden na 19 april, al zegt vier op tien (39%) van de organisaties nog in het duister te tasten.
Het percentage van de kmo’s dat tijdelijke werkloosheid inschakelt ligt hoger bij grotere kmo’s dan bij kleinere kmo’s. Zo doen 45% van de kmo’s met minder dan 5 werknemers geen beroep op deze steunmaatregel, tegenover 24 % van de kmo’s met meer dan 20 medewerkers. Als kleinere kmo’s tijdelijke werkloosheid als steunmaatregel gebruiken doen ze dat eerder 100%, terwijl grotere kmo’s eerder kiezen voor tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel of de werktijd.
Eén op tien kmo’s ervaart een personeelstekort
“Ongeveer 1 op tien van de kmo’s (9%) ervaart momenteel een personeelstekort. De verklaring ligt enerzijds in de verplichte sluiting en hoeveelheid werk. Bijna de helft ervaart tijdelijk minder werk (46%), een minderheid (12%) extra werk en 17% een gelijke hoeveelheid werk. Anderzijds stelt één organisatie op drie (voorlopig) weinig of geen zieken te ervaren. Slechts 5% telt zeer veel afwezigen door ziekte. Dat stemt ons hoopvol. Kmo’s willen hun bedrijf op dit moment draaiende kunnen houden om nadien een vlottere opstart of doorstart te kunnen maken”, zegt Annelies Rottiers van SD Worx.
Eén derde vreest sterk negatieve impact op structurele tewerkstelling
Een derde ervaart een sterk negatieve impact van Corona op structurele tewerkstelling tot eind juni. Bijna 20% verwacht een licht negatieve impact. Exact de helft van de kmo’s geeft aan dat het coronavirus een lichte of sterk negatieve impact heeft op de structurele tewerkstelling (tegenover slechts 27% bij de ondervraging in de eerste helft van maart).
Annelies Rottiers bij SD Worx vervolgt: “Sinds de corona-crisismaatregelen lijkt het erop dat in veel bedrijven de structurele aanwervingen tot eind juni bevroren zijn: we zien een sterke terugval van de rekruteringsintentie van 34% naar 11%. Terzelfdertijd is ook de ontslagintentie gestegen van 8,5% tot 16 %. Begin april verwachten meer kmo’s ook minder werk dan in de eerste helft van maart.”
Bron: SD Worx april 2020 (N= 1025)