NL | FR | LU
Peoplesphere

Vandaag 30% meer vacatures dan een jaar geleden maar België blijft post-corona traagste groeier van Europa.

Langzaam maar zeker komt het aantal vacatures op de Belgische jobmarkt weer op het niveau van voor de coronacrisis. Indeed noteert op 1 oktober 1% minder vacatures dan op 1 februari 2020. Het langzame herstel werd ingezet in augustus 2020. Toen waren er maar liefst 40% minder jobaanbiedingen. Ondanks dat blijft ons land de traagste groeier in Europa.

Ook op de arbeidsmarkt lijkt de coronacrisis dus bijna verteerd. Met opnieuw evenveel jobaanbiedingen dan voor de pandemie lijken de werkgevers het tij te keren. Dat is positief, maar toch doet België het duidelijk minder goed dan de buurlanden.

In Nederland bijvoorbeeld, registreert Indeed vandaag bijna een kwart meer vacatures in vergelijking met begin februari 2020. Frankrijk telt 16% meer jobaanbiedingen en Duitsland zelfs bijna 30%. België is op dit moment samen met Spanje (-0,8%) het enige land waar het pre-corona-niveau nog niet gehaald werd.

Natuurlijk heeft ieder land zijn eigen economische dynamiek en werd overal een verschillende strategie gevolgd in het aanpakken van COVID-19, met de daarbij horende gevolgen voor de arbeidsmarkt. Toch is het opvallend dat België aan de staart bengelt van het Europese peloton.

Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed heeft hiervoor een verklaring: “In het algemeen stellen we vast dat Belgische werkgevers minder snel reageren op veranderingen, wat waarschijnlijk te wijten is aan een meer hiërarchische manier van bedrijfsvoering. Gedurende de hele pandemie waren de maatregelen in België ook veel strikter dan in Nederland. Terwijl Nederland koos om de economie draaiende te houden, opteerde België voor een strenge lockdown. Dat had gevolgen op korte en lange termijn: Belgische bedrijven werden economisch zwaarder getroffen en aarzelden daarom langer om mensen in dienst te nemen.”

Kijken we naar de verschillende jobcategorieën, dan doen installatietechnieker, bouw, technici voor de chemische industrie, civiele technici en mechanische technici het ten opzichte van een jaar geleden het minst goed. Jobs in therapie, kinderopvang, tandheelkunde, diergeneeskunde en defensie kregen het voorbije jaar de grootste boost.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.