Vanaf 1 januari 2016 zal de controle en sanctionering van werkzoekenden door de VDAB uitgevoerd worden. Nu het federale kader over de beschikbaarheid van werkzoekenden klaar is, staat niets de VDAB nog in de weg om vanaf 1 januari de bevoegdheid over te nemen van de RVA. De VDAB zal de nieuwe bevoegdheid meteen ook omvormen, zodat ze past in hun efficiënte en moderne manier van werken.
In de Zesde Staatshervorming werd een van de anomalieën binnen het bevoegdheidsdomein Werk weggewerkt: de bevoegdheid over de controle en sanctionering van werkzoekenden wordt toegevoegd aan de instantie die vandaag al instaat voor de begeleiding. Dat is logisch, zij zijn immers het best in staat om in te schatten of een werkzoekende effectief voldoende inspanningen levert. Het is ook efficiënter, want de dossiers moeten niet langer door twee verschillende niveaus bestudeerd, becommentarieerd en beslist worden. Op 1 januari neemt Vlaanderen de bevoegdheid over van België.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Ik ben uiteraard tevreden dat we deze bevoegdheid ook aan het takenpakket van VDAB kunnen toevoegen. We integreren de nieuwe bevoegdheid meteen in het bemiddelingsproces, zodat we geen parallelle circuits hebben en korter op de bal kunnen spelen tijdens de bemiddeling zelf. De mechanische controle op vaste momenten van RVA verdwijnt en wordt vervangen door een consequente opvolging, op maat van het individu. Niet iedereen zal door dezelfde molen gedraaid worden.”
De controledienst zal volledig onafhankelijk werken om te vermijden dat de rollen van rechter en partij door elkaar zouden vloeien. Vanaf het moment dat een bemiddelaar aangeeft dat een werkzoekende niet gedaan heeft wat hij moest doen, neemt de controledienst het dossier over en heeft de bemiddelaar geen toegang meer. Ook de verschillende provinciale diensten verdwijnen en worden vervangen door één centraal aangestuurde controledienst, met verschillende regionale kantoren. De controle zal op één neutrale, objectieve en uniforme manier gebeuren. Regionale verschillen in de behandeling van dossiers moeten verleden tijd zijn.
Er wordt ook meer ingezet op digitalisering. De tool ‘Mijn Loopbaan’ wordt de spil van alles. Hierin wordt alles ondergebracht: sollicitaties, cv’s, motivatiebrieven… De werkzoekende kan er alles kwijt rond zijn zoekgedrag. Voor mensen die minder vlot toegang hebben tot de e-toepassingen, blijft de gebruikelijke dienstverlening van VDAB bestaan.
Vlaams minister Muyters: “Door deze overname zetten we een nieuwe stap naar een moderne en efficiënte overheid, waarbij de activering en de begeleiding van de werkzoekende centraal staat. Door onze nieuwe bevoegdheid maximaal in de bestaande werking in te kapselen, zorgen we voor een snelle, kwaliteitsvolle en vooral neutrale relatie met de cliënten van de VDAB.”