Verleden vrijdag startten de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties verenigd in de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) met een overlegronde langs de verschillende ministers van de nieuwe Vlaamse Regering. Minister Demir met de belangrijke sociaal-economische bevoegdheden Werk en Onderwijs, beet de spits af. De sociale partners maakten met de minister en haar kabinet afspraken voor regelmatig overleg.
Dat is niet alleen belangrijk om de volgende maanden en jaren tot goede werkgelegenheidsakkoorden te komen. Het is ook van belang om bv. een echt opleidingsoffensief op te starten, hervormingen in het arbeidsmarktbeleid door te voeren, en vroegtijdig schoolverlaten aan te pakken.
Danny Van Assche, voorzitter SERV: “Het Vlaams regeerakkoord voorziet veel ruimte voor overleg. We willen tijdens onze overlegronde met de verschillende ministers afspraken maken en elkaar regelmatig zien voor grondig overleg. De vakbonden en werkgeversorganisaties staan met hun voeten in de klei. We willen deze ervaring en expertise inbrengen om het sociaal en economisch beleid in Vlaanderen te versterken.”
Overlegronde bij ministers voor goede afspraken
De voorbije weken maakte de Vlaamse Regering al enkele belangrijke besparingen en hervormingen bekend via het programmadecreet. Voor het arbeidsmarktbeleid regelt het decreet o.a. een hervorming van VDAB, de snellere afschaffing van de doelgroepenkorting en de aanpassingen in het Vlaams opleidingsverlof (VOV).
De SERV bezorgde de Vlaamse Regering vorige week zijn advies bij het programmadecreet. In het advies vroeg de SERV naar overleg met de ministers, wilden de sociale partners verduidelijking bij het centenboekje en deden ze een aantal bijkomende voorstellen. De Vlaamse vakbonden en werkgevers zijn blij dat ze nu met minister Demir en de andere ministers van de Vlaamse Regering concrete afspraken kunnen maken voor verder overleg en samenwerking. De sociale partners brengen niet alleen sterk studiewerk en expertise mee via de SERV maar brengen ook de stem van tienduizenden ondernemingen en honderdduizenden medewerkers en gezinnen mee aan de overlegtafel.
Zuhal Demir, Vlaams minister van Onderwijs, Justitie en Werk: “Het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen staat voor zware hervormingen én besparingen. Het is mijn bedoeling om die beslissingen te nemen in nauw overleg met werkgevers en werknemers. Als ieder zijn eerlijke deel van de inspanning doet, dan scheppen we ruimte om maatregelen te nemen die de werkgelegenheid en arbeidsproductiviteit écht opkrikken. Het is cruciaal dat elke jongere met een diploma of certificaat in de hand de arbeidsmarkt betreedt. Ik zal daartoe als minister van Onderwijs en Werk verder inzetten op flexibelere en arbeidsmarktgerichte schoolopleidingen.”
Na het overleg met minister Demir hebben de Vlaamse sociale partners de volgende weken nog een afspraak bij minister-president Diependaele en viceminister-presidenten Weyts, Depraetere en Crevits.
Bron: SERV