WeGoSTEM is een vrijwillig initiatief dat Belgische scholieren op een creatieve manier laat kennismaken met wetenschap en techniek door hen zelf een robot te laten bouwen die kan tekenen. WeGoSTEM 2019 wordt een enorm succes omdat nu al meer dan 400 vrijwilligers zich hebben aangeboden om mee te doen! Samen begeleiden ze 7.500 kinderen om hun eigen kunst-robot te bouwen tijdens de Europese CodeWeek. Met dit initiatief willen de organisatoren kinderen van het 5de en 6de leerjaar warm maken voor wetenschap en techniek. Hoewel WeGoSTEM dit jaar al 20% meer vrijwilligers heeft gevonden dan in 2018, kunnen er nog altijd vrijwilligers aansluiten die zelf ook een workshop willen begeleiden in een school bij hen in de buurt.
WeGoSTEM is het grootste STEM-initiatief in de Benelux dat op heel wat steun kan rekenen van de bedrijfswereld. Omdat er dit jaar meer dan 400 vrijwilligers meedoen, veel meer dan vorig jaar, krijgen kinderen in 1 op 15 Belgische scholen de kans om mee te doen.
Door doelgericht de deelnemende scholen te selecteren, slagen de organisatoren erin om met WeGoSTEM tot 30% kansarme kinderen te bereiken. Deze kinderen hebben thuis vaak minder toegang tot computers of digitale technologie.
WeGoSTEM is ook van bij het begin opgezet als een inclusief project in de strijd tegen de zogenaamde “gender gap” die er nog altijd heerst in technologische beroepen. Door de workshops te organiseren in de scholen, bereikt WeGoSTEM de facto evenveel meisjes als jongens. En doordat 39% van de WeGoSTEM-vrijwilligers vrouwen zijn, staan in elke school een gemengde groep van 3 rolmodellen voor de klas: minstens 1 vrouw.
Nieuw dit jaar is dat WeGoSTEM breder verspreid wordt in België. Waar de nadruk de voorbije twee edities lag op Vlaanderen, doen dit jaar al 26% vrijwilligers uit Brussel en Wallonië mee. De impact in Franstalig België is daarmee meer dan verdubbeld!
Om de belangstelling van elk van de 7.500 kinderen te winnen, laat WeGoSTEM hen een ArtBot bouwen, een robot die zelfstandig een mooie tekening kan maken. De kinderen assembleren zelf alle mechanische onderdelen, ze sluiten de elektronica aan en ze programmeren de robot. Ze bouwen niet alleen, maar ze experimenteren ook tot hun robot de perfectie bereikt en de mooiste, meest artistieke van alle tekenrobots wordt.
Kortom: WeGoSTEM daagt de scholieren uit in alle aspecten van STEM. Het enthousiasme van de kinderen die hun zelfgemaakte robot voor de eerste keer zien bewegen en tekenen, werkt aanstekelijk!
Op zoek naar vrijwilligers
De vzw Dwengo zoekt nog een 200-tal vrijwilligers die zin hebben om een workshop te geven. Specifieke diploma’s of ervaring is niet nodig. Na een korte opleiding kan elke volwassene de WeGoSTEM-workshop geven op school. Enige vereisten: passie, enthousiasme en liefde voor wetenschap en technologie.