Helft werknemers voelt zich meer vermoeid en overprikkeld na kantoordag dan na dag thuiswerken. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van Securex bij 1000 werknemers die na de periode verplicht thuiswerk terugkeren naar de werkplek. 70% van de werknemers is tevreden over terugkeer – helft moet momenteel gemiddeld 3,7 dagen per week naar de werkplek -, maar wil ook (deels) blijven thuiswerken.
“Zowel werknemers als werkgevers moeten wennen aan de hybride manier van werken, maar met de juiste aanpak kan een combinatie van thuiswerk en werk op de werkplek voordelig zijn voor beiden”, zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex.
De helft van de werknemers (47%) die nu na een periode verplicht thuiswerk terugkeert naar de werkplek, voelt zich naar eigen zeggen meer vermoeid na een dag op kantoor versus een dag thuiswerken. Een even groot aandeel (50%) geeft aan dat ze het moeilijk vinden om met alle prikkels op kantoor om te gaan. Bovendien zegt bijna 2 op de 5 werknemers (38%) dat ze sneller afgeleid zijn op kantoor dan wanneer ze thuis werken. Evenveel werknemers (40%) geven ten slotte aan dat ze thuis gewoonlijk meer uren werken dan op kantoor en ook meer gedaan krijgen dan op kantoor (42%).
“Het is duidelijk dat de terugkeer naar de werkplek een grote impact had op veel werknemers. Bijna een derde van de teruggekeerde werknemers (30%) geeft zelfs aan dat die terugkeer als een cultuurshock aanvoelde,” verduidelijkt Heidi Verlinden.
Het is voor veel werknemers dus opnieuw wennen om op de werkplek te gaan werken, maar toch is bijna 7 op de 10 (69%) werknemers opgelucht dat ze opnieuw buitenshuis kunnen gaan werken. Naar kantoor gaan laat de helft van de werknemers naar eigen zeggen toe om werk en privé beter te scheiden (55%). Tegelijk zegt ruim de helft (56%) dat ze ook in de toekomst (deels) van thuis uit willen blijven werken, ook al mogen ze nu terug buitenshuis werken.
De terugkeer in cijfers
Bijna de helft van de werknemers die nu na een periode verplicht thuiswerk terugkeert naar de werkplek, zegt verplicht te worden door de werkgever om (deels of volledig) op kantoor te werken. Deze werknemers moeten gemiddeld 3,7 dagen per week verplicht op kantoor/in het bedrijf werken. Een vijfde (21%) geeft aan dat werken op kantoor bij hen wordt aangemoedigd, maar niet verplicht is. Volgens een zesde (17%) uit hun werkgever geen voorkeur, en worden ze volledig vrijgelaten in de keuze om van thuis uit of op de werkplek te werken.
Bijna 1 op 6 werknemers (13%) geeft aan dat werken op kantoor nog wordt afgeraden door hun werkgever, maar dat het wel mag. Dit geldt vooral voor werknemers uit grotere organisaties (maximum 20 personen: 6%; tussen 21 en 250 personen: 15%; meer dan 250 personen: 14%).
“Als ineens alle verhalen van collega’s op je afkomen en je om de haverklap aangesproken wordt, kun je overprikkeld raken. De ideale werksituatie is voor ieder verschillend, maar het kan zeker helpen om voor taken die veel concentratie vragen je eerder af te zonderen in een stille, aparte ruimte zonder al te veel stoorzenders. Geniet dan wel volop van het sociale contact met collega’s tijdens de lunch en koffiepauzes, maar probeer ook focusmomenten tijdens je dag in te plannen om zonder al te veel prikkels taken te kunnen afronden,” zegt Ann Facq, Health & Safety Senior Consultant bij Securex.
Bron: online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Securex tussen 27 juli en 3 augustus 2021 bij 1.000 Belgische werknemers die tijdens de lockdown thuis gewerkt hebben en nu (deels) terug op kantoor of op de werkplek, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgische werknemers bedraagt 3,02%.