Overdag werken en ’s avonds genieten van je favoriete vakantiebestemming? Het kan. Nu plaatsonafhankelijk werken steeds meer ingeburgerd is, is ook een workation niet langer een ver van ons bed show. “Met telewerk in het buitenland zien veel bedrijven een mogelijkheid om een volgende stap in flexibiliteit aan te bieden. Voor werknemers kan dit een interessant format zijn om te werken en toch dat vakantiegevoel iets langer vast te houden”, aldus Veronique Elskens, senior director bij Robert Half.
Door de nieuwe hybride manier van werken, is plaatsonafhankelijk werken toegankelijker dan ooit. Waar zich dat doorgaans vooral vertaalt in thuiswerk of werken in een co-working space in eigen land, is voor sommigen een workation, een combinatie van werken en vakantie, ook een aantrekkelijke optie die soms als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Veel mensen staan er niet bij stil dat het niet zo eenvoudig is om administratief in orde te zijn voor zo’n verblijf in het buitenland.
“Workations worden inderdaad populairder, omdat het telewerken de mogelijkheid biedt om op eender welke locatie te werken. Als werkgever is het belangrijk om te anticiperen op vragen van werknemers of kandidaten en hen te sensibiliseren over de implicaties hiervan. Bekijk wat er mogelijk is in jouw bedrijf en werk aan een duidelijk beleid rond hybride werken, of dat nu in binnen- of buitenland is. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kunnen werknemers zonder zorgen hun werk combineren met een leuke tijd op reis”, zegt Veronique Elskens, senior director bij Robert Half.
Wat workations zo aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid om het werken te koppelen aan momenten van genieten en ontspanning. Overdag achter je laptop, ’s avonds op het strand: het kan perfect, zolang er duidelijke grenzen zijn. Dat laatste is belangrijk om ervoor te zorgen dat de overgang tussen werk en ontspanning niet vervaagt, waardoor vakantie en werk in elkaar over gaan en geen van beide juist benut wordt. Werkgevers kunnen hierin een begeleidende rol opnemen om erop toe te zien dat de werknemer naast het werk ook de nodige deconnectie ervaart.
Competitief voordeel
De mogelijkheid om tijdens de zomermaanden of daarbuiten vanuit het buitenland te telewerken kan de work-life balance een boost geven. Het is wel cruciaal dat werkgevers erop toezien dat deze manier van werken houdbaar is voor de werknemer in kwestie, het team en het bedrijf.
“In de huidige, krappe arbeidsmarkt is de vraag naar alle mogelijke vormen van flexibiliteit enorm hoog en alle beetjes helpen. Als je dus als werkgever bovenop het reguliere telewerk ook de mogelijkheid kan bieden om in het buitenland te kunnen en mogen werken, zal je dat een sterk competitief voordeel geven. Mits goede en heldere afspraken kan het toestaan van workations een echte meerwaarde zijn voor huidige werknemers en bij het aantrekken van nieuw talent”, aldus Veronique Elskens.
Administratie in orde voor vertrek
Naast de voordelen van een workation, is er ook heel wat administratie die werkgevers en werknemers in orde moeten brengen om ervoor te zorgen dat de werkomstandigheden identiek zijn aan die van op het kantoor of thuis, om problemen te voorkomen. Belangrijke aandachtspunten zijn verzekeringen en sociale zekerheid.
Wat betreft de verzekeringen, is de telewerker doorgaans gedekt door de arbeidsongevallenverzekering wanneer hij/zij van thuis werkt, indien er een overeenkomst is die thuiswerk toelaat. Bij telewerk in het buitenland moet de werkgever nagaan of de huidige verzekering werkongevallen in het buitenland dekt en zoniet, de verzekering uitbreiden. Om hierbij helemaal in orde te zijn, is ook een schriftelijke overeenkomst die de toelating tot telewerk in het buitenland bevestigt belangrijk.
“Werken vanuit verschillende landen kan ook onzekerheid genereren over de wetgeving die van toepassing is op de arbeidsovereenkomst,” aldus Lucia Bellobuono en Kris De Schutter, advocaten bij Loyens&Loeff en gespecialiseerd in Arbeidsrecht. “In functie van de duurtijd van het telewerk in het buitenland, kunnen bepaalde administratieve documenten vereist worden, zoals de Europese ziekteverzekeringskaart en, indien dit buiten Europa gebeurt, de werkvergunning en/of verblijfsvergunning.”
Voor sociale zekerheid is de werknemer enkel onderworpen aan de sociale zekerheid van één lidstaat. Als de periode van tewerkstelling in het buitenland niet langer dan 6 maanden duurt, zal de aansluiting bij de Belgische sociale zekerheid in principe behouden worden. Maar indien de werknemer langer in een ander land dan zijn thuisland doorbrengt, is het mogelijk dat de toegepaste sociale zekerheid niet langer Belgisch is.
Alles duidelijk op papier
Loyens & Loeff raadt aan om in het telewerkbeleid (of in een addendum) te vermelden dat de werknemer slechts af en toe in het buitenland mag telewerken, met toestemming van de werkgever. Zo is er steeds duidelijkheid over de wettelijke beperkingen in verband met verzekeringen, sociale zekerheid, etc. Ook een addendum over de duurtijd van het verblijf in het buitenland is aangeraden. Door het aantal in het buitenland gewerkte dagen te beperken (met name niet meer dan 183 dagen, om fiscale redenen) zouden ook talrijke administratieve procedures kunnen worden vermeden, zowel voor de werkgever als voor de werknemer.