Net als vorig jaar heeft Microsoft een grootschalige studie gedaan bij 11.500 meisjes en vrouwen in twaalf EU-landen, om te peilen naar hun interesse voor STEM-richtingen. Het onderzoek met onder meer 1002 Belgische respondenten concentreerde zich op twee elementen die uit het onderzoek van vorig jaar naar boven kwamen: meisjes missen creatief zijn in technologie- en wetenschapsvakken en ze hebben nood aan vrouwelijke rolmodellen ter inspiratie.
Uit de nieuwe resultaten blijkt dat jonge vrouwen die een STEM-richting studeren zichzelf erg creatief vinden. Er is een duidelijke correlatie is bij jongere creatieve meisjes en interesse voor STEM. Vrouwen die een carrière in wetenschap of technologie nastreven melden bovendien vaker dan hun collega’s in de menswetenschappen dat ze hun vindingrijkheid kunnen botvieren. Vakken zoals wiskunde en T.O. vereenzelvigen ze minder snel met creativiteit en fantasie.
Volgens de studie van Microsoft helpen inspirerende rolmodellen om die perceptie tegen te gaan. Zonder een voorbeeldfiguur of mentor om hen te inspireren geeft amper 13 procent van de Belgische meisjes en vrouwen aan interesse te hebben voor STEM. Het laagste cijfer van alle onderzochte landen. Als Belgische meisjes een rolmodel hebben, schiet hun motivatie voor wetenschap en technologie met 18 procent de hoogte in. Dat is meer dan een verdubbeling.
Helaas meldt amper 38% van hen een inspiratiebron, daarbij worden Bill Gates en Steve Jobs het vaakst genoemd. Naast de afwezigheid van Belgische rolmodellen, komen ook amper vrouwelijke rolmodellen aan bod in de antwoorden. De respondenten noemden geen enkele levende vrouw, de enige naam die naar boven kwam was Marie Curie. Fictieve personages doen het ietwat beter, zoals uit de film Hidden Figures.
Belgische meisjes staan steviger in hun schoenen dankzij rolmodellen
Het hoeft niet te verbazen dat meisjes met een STEM-rolmodel zich sneller een carrière als bijvoorbeeld fysicus, bioloog of computerwetenschapper kunnen voorstellen. Liefst 42 procent van Belgische meisjes met een rolmodel zegt dat ze later een job in een van de STEM-disciplines wel zien zitten. “En toch, kijken we naar Belgische vrouwen met een STEM-rolmodel, dan zien we dat maar een derde van hen effectief in een STEM-sector werkt”, zegt Elke Willaert. Als HR Director bij Microsoft BeLux wordt ze dagelijks met de uitdaging voor een meer genderdiverse werkvloer geconfronteerd. Ze schaart zich dus maar wat graag achter initiatieven om meisjes en vrouwen naar STEM te loodsen. “De passie voor STEM die rolmodellen bij jonge meisjes aanwakkeren, vertaalt zich dus nog niet naar meer vrouwen op de werkvloer in onder meer technologiebedrijven. Dat betekent dat er nog heel wat onbenut talent is”. Er is een zogenaamde ‘opportunity gap’. Wij krijgen alleen maar meer motivatie om ons te blijven inzetten voor meer meisjes in STEM!”
De belangrijkste cijfers
- Aantal meisjes en vrouwen die deelnamen: 11.500
- Belgische meisjes en vrouwen die deelnamen: 1000
- Leeftijd van de meisjes en vrouwen: tussen 11 en 30 jaar
- 32,2% van Belgische meisjes en vrouwen voelt zich zeer tot heel erg creatief
- Percentage van creativiteitsgevoel: 40,4% tussen 14 en 16 jaar; 21,5% tussen 23 en 25 jaar; 38,3% tussen 29 en 30 jaar.
- 40% van vrouwelijke wetenschapsters vindt hun job creatief. Daar mee voeren ze de ranking aan.
- Interesse in STEM met rolmodel: 31%
- Interesse in STEM zonder rolmodel: 13%
- Plaats binnen Europa voor STEM interesse zonder rolmodel: 12de van de 12 landen die deelnamen.
Bron & Pic© : Microsoft – Elke Willaert