Meer dan twee derde (67 %) van de beleggers wereldwijd vindt dat het hedendaags leiderschap ongeschikt is om het bedrijfsleven de toekomst in te loodsen. Volgens hen beschikt een zeer beperkt deel van leidinggevenden (15 %) over de vaardigheden en eigenschappen die hiervoor nodig zijn.
Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van adviesorganisatiebureau Korn Ferry, bestaande uit interviews met 795 beleggers en een studie naar 150.000 leiderschapsprofielen.
De grote meerderheid van de beleggers (78 %) is van mening dat een goede CEO reden is om te investeren in een bedrijf. Beleggers onderkennen de noodzaak dat leidinggevenden klaar moeten zijn voor de toekomst. Twee derde stelt meer waarde te hechten aan de toekomstvisie en strategie van directieleden dan aan resultaten die ze in het verleden hebben behaald.
Uit de leiderschapsprofielen die Korn Ferry onder de loep nam, blijkt dat gemiddeld slechts 15 % van de leidinggevenden van beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld de vaardigheden en eigenschappen heeft die nodig zijn om hun bedrijf goed te loodsen door de snelle veranderingen op het gebied van technologie, globalisering, demografie en duurzaamheid. Een meerderheid van de leidinggevenden is niet in staat om te anticiperen, mensen voldoende effectief te motiveren en partnerships op te bouwen met externe partijen. Juist deze vaardigheden zijn noodzakelijk om de continuïteit van organisaties te waarborgen.
Betrouwbare blauwdruk
“Dat beleggers in zulke grote getalen vraagtekens zetten bij het leiderschap, moeten bedrijven zich aantrekken”, zegt Olivier Courtois, Directeur van Korn Ferry Advisory voor België en Luxemburg. “De afgelopen decennia leerden leidinggevenden dat controle en consistentie de basisprincipes van zakelijk leiderschap zijn. Maar in de wereld van vandaag is dit geen betrouwbare blauwdruk meer”, aldus Courtois.
Van directieleden wordt verlangd dat ze hun onderneming continu blijven transformeren. De eisen waar toekomstbestendig leiderschap volgens Korn Ferry aan dient te voldoen, vloeien voort uit wendbare, of agile, werkvormen en digitalisering. “Organisaties zouden de blueprint van hun leiderschapsprogramma’s moeten herzien. Talent moet in alle lagen van de organisatie in een eerder stadium geïdentificeerd worden. Leiderschapsontwikkelingsprogramma’s moeten zich richten op de eigenschappen van de leidinggevende en niet langer op competenties, zoals nog te vaak het geval is”, zegt Olivier Courtois.