45 % van de Belgische kmo’s geeft aan dat ze, ondanks het verplichte telewerk en de andere strenge coronamaatregelen, toch volop nieuwe mensen willen blijven aanwerven. Daarmee zijn de kleine en middelgrote bedrijven even optimistisch als een half jaar geleden, toen de epidemie in ons land voorbij leek door de vaccinatiecampagne. De arbeidskrapte wordt wel almaar nijpender voor de bedrijven: 83 % vreest geen geschikte mensen te vinden. 1 op de 5 vreest zelfs personeel te zien vertrekken naar de concurrentie.
Helft kmo’s heeft rekruteringsambities. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse kmo werkbarometer van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg. De stijgende coronacurves zetten opnieuw grote delen van het Belgische bedrijfsleven onder druk. Maar ondanks de recente telewerkverplichting en strengere coronamaatregelen op de werkvloer, blijven de Belgische kmo’s optimistisch: 45 % is van plan om de komende zes maanden extra personeel aan te werven. 17 % wacht nog even af, 38 % kan nu al zeggen dat ze het komende half jaar geen extra personeel in dienst zullen nemen. 80 % van de verwachte aanwervingen betreft een vast contract van onbepaalde duur.
Geert Janssens, hoofdeconoom van ETION: “Uit de cijfers leiden we af dat de economische vooruitzichten even positief zijn als zes maanden geleden, toen de vaccinatiecampagne op volle toeren liep en iedereen dacht dat we vrij snel van het virus verlost zouden zijn. Toch een kanttekening: in vergelijking met zes maanden geleden is het aantal kmo’s dat wil aanwerven op hetzelfde niveau gebleven. Maar dat is gezien de huidige situatie in de pandemie geen verrassing.”
Arbeidskrapte is strop om de nek
Ondanks de positieve aanwervingsintenties, blijft de arbeidskrapte een strop om de nek van onze kmo’s. 83 % van hen verwacht dat het moeilijk tot heel moeilijk wordt om geschikt personeel te vinden de komende maanden. Zes maanden geleden ging nog maar 65 % uit van een lastig rekruteringsproces. En kmo’s zijn ook beducht voor uitstroom. 21 % zegt meer verloop te moeten vaststellen, 6 maanden geleden was dat 14 %.
Gert Mertens, expert segment kmo’s Acerta: “Er bestaat geen ultieme oplossing om de uitdaging van de arbeidskrapte het hoofd te bieden. Maar troeven om zich te wapenen, hebben de kmo’s wel in handen. Een verloning op maat en een hybride werkvorm met telewerk zijn bijna evidenties. Ook blijft telewerk nog altijd een uitdaging in vele kleine en middelgrote bedrijven. Ze zien het ook vaker als een administratieve last en een verlies van controle over de werkprestaties. Tot slot vergeten kmo’s ook vaak om te kijken naar het talent dat ze al in huis hebben om (nieuwe) functies in te vullen, bijvoorbeeld via opleidingstrajecten. Het is meer dan ooit zaak om als werkgever boven het maaiveld uit te steken als je in een krappe arbeidsmarkt wil blijven groeien.”
1 op 5 kmo’s vreest personeel te verliezen aan de concurrentie
Dat het nodig is voor werkgevers om zich als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden, zien we ook aan de cijfers over de (verwachte) uitstroom van werknemers. Personeel hebben is niet genoeg, je moet je personeel ook kunnen houden. 1 op de 5 werkgevers (21 %) vreest dat dat niet zal lukken en dat werknemers binnen het halfjaar zullen overstappen naar de concurrentie. Dat is een stijging van 5 procentpunten in vergelijking met zes maanden geleden. Toen hield maar 16 % er rekening mee dat concurrerende bedrijven hun personeel zouden wegkapen.
Bron: de gegevens zijn het resultaat van de tweede kmo werkbarometer die Acerta in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (minder dan 100 werknemers). Aan deze tweede editie van het najaar 2021 (1-15 november 2021) namen 560 respondenten-kmo’s deel.