NL | FR | LU
Peoplesphere

Belgische kmo’s blijven aanwerven: meer dan 20.000 jobs in eerste half jaar 2019.

De structurele tewerkstelling bij Belgische kmo’s tot 100 werknemers steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 0,33% ten opzichte van het vorig kwartaal; dit is merkbaar beter dan Q2 2018 (+0,17%). In absolute cijfers schat SD Worx dat de tewerkstelling bij Belgische kmo’s in Q2 2019 toenam met 5.775 jobs; in combinatie met de stijging die werd opgetekend in Q1 2019, loopt dit op tot ruim 21.000 jobs in het eerste halfjaar van 2019. De groei in Q2 2019 is vooral merkbaar bij de kmo’s tot 50 werknemers.

Tijdens het tweede kwartaal van 2019 steeg de tewerkstelling bij Belgische kmo’s met 0,3%. Deze stijging is bijna het dubbele in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In combinatie met het eerste kwartaal staat de aangroei momenteel op meer dan 20.000 jobs bij onze bedrijven tot 100 medewerkers. De groei is vooral merkbaar bij de kmo’s tot 50 werknemers. Vooral Vlaanderen kent dit kwartaal een groei, met Oost- en West-Vlaanderen op kop.

Groei bij Belgische kmo’s tot 50 medewerkers

De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s.
In het tweede kwartaal van dit jaar situeert de groei zich vooral bij de kmo’s tot 50 medewerkers. Bij de kmo’s met 20-49 werknemers zien we een groei van 0,4%; bij organisaties met minder dan 20 werknemers 0,3%. Een stagnering tekent zich op bij de grote kmo’s (+50 werknemers): daar zien we opnieuw geen groei (0,0%), hoewel daar in 2018 wel een positieve evolutie was.

Hierdoor klokt de kmo-jobindex van SD Worx na Q1 2019 af op 118,2 indexpunten. Dit cijfer betekent dat onze kmo’s in maart 2019 18,2% meer mensen tewerkstelden dan het geval was in 2005, het referentiejaar voor de berekeningen van deze index. Vorig jaar in juni stond deze nog op 116,2.

Oost-Vlaanderen op kop, gevolgd door West-Vlaanderen

In het Vlaamse gewest slaagden vooral de kmo’s in het westen van het land erin medewerkers aan te werven, met Oost-Vlaanderen (+1,3%) en West-Vlaanderen (+0,7%) op kop. De groei komt vooral van de kleine en middelgrote kmo’s. Enkel in Oost-Vlaanderen en Antwerpen kenden ook de grootste kmo’s een groei (telkens +0,8%).
Dit kwartaal hebben de kleinste kmo’s in Wallonië geen groei in tewerkstelling gerealiseerd. Wel zien we een jobgroei bij de middelgrote (+0,7%) en grote kmo’s (+0,5%). Na een sterke start vorig kwartaal (1,1% groei) behoudt Brussel nu een status-quo: daar konden in Q2 2019 enkel de kmo’s tussen 20-49 werknemers een groei realiseren (+0,4%).
Qua jaargroei (laatste vier kwartalen) komt Vlaanderen nu op 2,6%, Brussel op 1,5% en Wallonië op 1,1%.

Nog niet de periode om schoolverlaters aan te trekken

Annelies Rottiers, strategisch adviseur adviseur kmo’s bij SD Worx, analyseert de cijfers: “Dit tweede kwartaal is merkelijk beter dan vorig jaar. Het jaar is sterk ingezet qua tewerkstelling bij onze kmo’s en deze trend houdt aan. We schatten voor de eerste jaarhelft een positieve jobaangroei van meer dan 20.000 jobs bij Belgische kmo’s tot 100 medewerkers. Het laatste kwartaal zien we dat vooral de kleinere kmo’s groeien. Het aandeel min-25-jarigen kende een terugval, maar het aandeel 55-plussers steeg sterker, vooral in Vlaams-Brabant, Oost- en West- Vlaanderen. Ook juni lijkt (nog) niet de periode om schoolverlaters aan te trekken.”

De groei is vooral waar te nemen in de horeca, quartaire sector (onderwijs, zorgsector, creatieve sector, sport en recreatie) en financiële dienstverlening (exclusief verzekeringen), al zijn er regionale verschillen. In de sectoren textiel, chemie, vervaardiging van producten en machines en transport, in de groot- en kleinhandel en de verzekerings-en adviesbureaus is er in Q2 2019 een terugval waar te nemen.

Het bedrijf Remotive, gespecialiseerd in het herstel en de vervanging van roterende machines, is een voorbeeld van een sterke groeier. Na drie jaar verhuisde het bedrijf naar een nieuwbouw in de Gentse haven (Evergem), met klanten in onder meer de petrochemie, papier, voeding en zelfs pretparken.

Vandaag zijn ze 23 man sterk, maar ze blijven aanwerven en zoeken. HR- verantwoordelijke Tina Aerts legt uit: “Dit jaar slaagden we erin om al negen technici aan te werven, waarvan een zestal in het laatste kwartaal.”Wat hen kenmerkt? Tina vervolgt: “We zijn een heel jong team: de gemiddelde leeftijd ligt op 22 jaar. We staan niet stil. Onze technici, vooral mechanische profielen, doen herstellingen zowel in ons atelier als onderhoud on site bij de klanten. We staan open voor alle leeftijden, ook voor schoolverlaters; iedereen krijgt van bij de start een opleidingstraject. We proberen het verschil te maken door een werkplaats aan te bieden waar mensen gelukkig kunnen zijn, met groen, verse soep, granola, yoghurt, leuke teambuildings en moderne werktools zoals een Iphone en een Ipad voor de uurregistratie en de rapporteringen. Het werkt: we hebben nauwelijks ziekteverzuim en we zijn actief op sociale media; zo slagen we erin de juiste profielen aan te trekken.” Remotive heeft nog maar liefst negen vacatures in te vullen dit jaar.

Bron : Kmo-jobindex van HR- dienstverlener SD Worx

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.