De strenge maatregelen die de Belgische regering heeft genomen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te houden hebben voor een ernstige daling van de economische activiteiten in ons land gezorgd, en dat laat zich uiteraard ook voelen in het vacature-aanbod. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ligt het aanbod maar liefst 42 procent lager.
“Het aantal openstaande vacatures is tussen midden maart en begin juni ronduit gekelderd,” zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. “Vanaf midden juni leek de markt weer op te leven, maar de angst voor een tweede besmettingsgolf gooide alsnog roet in het eten. Daardoor ligt het aanbod momenteel nog altijd 42 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Na Frankrijk is België dus het land waar we de grootste impact zien van de coronacrisis op het vacatureaanbod.”
Flexi-jobs populairder
Opvallend: het aantal beschikbare flexi-jobs is relatief wel aan het stijgen. De voorbije twee jaar zat deze formule sterk in de lift; in januari 2019 zagen we bijvoorbeeld een stijging van 440% tegenover dezelfde periode in 2018, en dit jaar kwam daar aanvankelijk nog eens 168% bovenop. Maar in februari ontstond er plots er een atypische daling in het aanbod, met een dieptepunt midden mei, te wijten aan de COVID-19 pandemie. In andere jaren was er ook telkens wel een lichte daling waar te nemen in de zomer, mogelijks wegens het aanbod aan studentenjobs.
Sindsdien gaat de curve weer de hoogte in, gelijklopend met de versoepeling van de lockdownmaatregelen, zoals de heropening van restaurants en winkels voor niet-essentiële aankopen. Terwijl er op 16 mei jongstleden nog maar 1.744 flexi-jobs per miljoen vacatures waren in België, was dat op 16 juli al opgelopen tot 2.270 per miljoen – een stijging van dertig procent. In diezelfde periode zien we in het “algemene” vacatureaanbod nauwelijks enige beweging komen.
Niet geheel onverwacht zijn de meeste flexi-jobs bestemd voor verkopers, horecamedewerkers en winkelmedewerkers, en zijn ze vooral terug te vinden in de voedingssector, de handel en kleinhandel. Naast de flexibiliteit die flexi-jobbers met zich meebrengen, is er doorgaans ook minder tijd nodig om hen op te leiden in vergelijking met studenten omdat er vaak toch enige technische voorkennis is, waardoor ze sneller inzetbaar zijn in piekperiodes. Ook is er een minder hoge rotatie dan bij studentenjobs.
Zorgbedrijven rekruteren volop
Een ander duidelijk gevolg van de coronacrisis is de aanwezigheid van maar liefst vier zorgbedrijven in de top-tien van de Belgische organisaties die het hoogst aantal vacatures aanbieden op Indeed. Dat zijn i-mens, een recent opgerichte zorgorganisatie waarin enkele grote namen uit de zorgsector opgegaan zijn, Familiehulp, Ferm en het Wit-Gele Kruis.
“Dit toont heel duidelijk dat er aanzienlijk wat vacatures zijn in de zorgsector,” zegt Arjan Vissers, “Dit is een recent fenomeen – in ons vorig onderzoek, dat in oktober 2019 plaatsvond, stond geen enkele van die organisaties in de top-tien.”
Onderwijs on hold
Een heel ander verhaal zien we in de onderwijssector. In plaats van de gebruikelijke piek in de maand augustus zien we dat het aanbod aan dergelijke jobs op het traditioneel lage niveau van mei en juni blijft hangen. Arjan Vissers: “Ook dit is wellicht een gevolg van de coronacrisis. Men lijkt de rekrutering van nieuwe leerkrachten uit te stellen tot er meer zekerheid is over het verloop van het nieuwe schooljaar.”
Bron: Indeed