NL | FR | LU
Peoplesphere

De ambities van Belgische vrouwen lopen sterk achterop t.o.v. hun mannelijke collega’s

Slechts 1 op 20 Belgische vrouwen ambieert een functie als Managing Director of CEO. Daarentegen wil bijna 1 op 5 Belgische mannen voor de top gaan. Dat blijkt uit cijfers van een internationale studie die rekruteringsspecialist Hays uitvoerde naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Bij de ons omringende landen doet enkel Nederland het slechter met 3,5%.

Slechts 5% van de Belgische vrouwen ambieert een functie als Managing Director of CEO. In vergelijking met landen zoals Colombia (22%), Malaysia (28%) en de Verenigde Arabische Emiraten (18%) is dit cijfer een opvallende uitschieter, maar anderzijds misschien ook helemaal niet zo dramatisch.

Belgische vrouwen zijn daarentegen wel ambitieus als het gaat over jobs op middelhoog niveau. 1 op de 2 Belgische vrouwen stelt dat ze minstens een functie als manager wil om zich succesvol te voelen. Bij mannen is dat 30%. Het tekort aan vrouwen in topfuncties blijft ook aanhouden: 76% van de respondenten gaf aan dat de persoon met de hoogste functie binnen hun organisatie een man is.

Volgens de enquête schatten vrouwen hun carrièremogelijkheden t.o.v. mannen negatiever in: 30% van de vrouwelijke respondenten vindt dat ze niet dezelfde carrièremogelijkheden heeft als haar mannelijke collega’s (t.o.v. 13% van de mannen). Vorig jaar was 25% van de vrouwen die mening toegedaan (t.o.v. 11% mannen).

Ten slotte blijkt uit de studie dat bedrijven transparanter moeten communiceren over de inspanningen die worden geleverd om vrouwen een duwtje in de rug te geven, zoals een formeel genderdiversiteitsbeleid. Het merendeel van de respondenten gaf aan dat hun bedrijf ofwel geen diversiteitsbeleid heeft (44%) of kon geen zekerheid geven over het bestaan van een dergelijk beleid (32%).

Belgische mannen worden zich bewuster van genderverschillen op de werkvloer

We zien nog steeds grote verschillen tussen hoe mannen en vrouwen over de verloning en erkenning van vrouwelijke werknemers denken. 80% van de mannen denkt dat vrouwen en mannen met dezelfde capaciteiten gelijk worden betaald of verloond terwijl slechts 52% van de vrouwen hiervan overtuigd is. Echter, in vergelijking met vorig jaar gaan mannen erop vooruit, vorig jaar ging nog 93% van de Belgische mannen ervan uit dat mannen en vrouwen gelijk worden betaald of verloond.

Dat toont aan dat mannen zich bewuster worden van de problematiek rond de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen. Deze stijging van 13% jaar-op-jaar is van onschatbare waarde! Toch zullen we de steun van nog meer huidige mannelijke leiders nodig hebben als we de loonkloof willen dichten.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.