NL | FR | LU
Peoplesphere

Europees Sociaal Fonds Vlaanderen zet in op meisjes en technologie.

In Vlaanderen is er een duidelijke nood aan goed opgeleide technologische werknemers. Tot vandaag is er echter nog altijd een grote groep van meisjes die niet kiezen voor een STEM-opleiding. Vooral in BSO en TSO zijn er nog steeds zeer weinig meisjes die zich aangetrokken voelen tot STEM-opleidingen (BSO gemiddeld: 4% en TSO: gemiddeld: 13%). In ASO zijn de cijfers veel beter.

ESF Vlaanderen ondersteunt verschillende projecten die de mismatch tussen het aanbod van onderwijs en de noden van bedrijven willen aanpakken. Een aantal projecten zoemen daarbij ook in op de genderproblematiek. Op internationale vrouwendag (8 maart) brengt ESF Vlaanderen een dergelijk ESF-project onder de aandacht

Het Technisch Heilig Hart Instituut Tessenderlo zal de volgende 3 schooljaren het project Girls and Technology uitvoeren. Daarmee willen ze meer meisjes stimuleren om te kiezen voor een technologische richting. Met workshops in bedrijven richten ze zich op leerkrachten en leerlingen uit het lager onderwijs. Verder gaan ze op zoek naar rolmodellen en starten ze een digitaal platform waar jongeren filmpjes in verband met techniek kunnen posten en bekijken. Daar zullen leerkrachten ook digitaal lesmateriaal vinden. Tot slot moedigen ze bedrijven en scholen aan om te kiezen voor een gendervriendelijke omgeving door een werkplek te creëren waar vrouwen zich thuis voelen en evenveel toekomstmogelijkheden hebben als mannen.

Ze werken hiervoor samen met Vlaamse en transnationale partners. In Vlaanderen doen ze een beroep op de Techniek en Wetenschapsacademie van de UCLL en de Artesis-Plantijn Hogeschool. Bovendien worden ze ondersteund door Agoria en RTC-Limburg. De Finse Partners zijn KoulutusAvain Oy en de University of Applied Sciences uit Oulu.

Om dit project tot een goed einde te brengen krijgen ze vanuit ESF Vlaanderen een subsidie van 203.132,00 EUR subsidies waarvan 165.000 EUR ESF en 38.132 EUR Vlaamse middelen.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters is heel enthousiast over het project: “Digitalisering, klimaat, mobiliteit, gezondheid…om de uitdagingen van vandaag en van de toekomst aan te gaan, heeft Vlaanderen meer dan ooit jongeren nodig die gepassioneerd zijn door techniek, technologie en wetenschappen. Jongens lijken er vandaag meer door gebeten te zijn dan meisjes, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het fantastische project ‘Girls and Technology’ maakt meisjes warm om te kiezen voor STEM-richtingen.”

Bron : Vlaams Overheid – Departement Werk en Sociale Economie

Website http://girlsandtech.eu/

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.