De aanhoudende war for talent maakt het voor bedrijven moeilijk om geschikte kandidaten aan te trekken. De vereiste dat kandidaten meerdere landstalen vaardig zijn, verkleint de poule van mogelijke profielen des te meer. Deze trend heeft vooral een impact op de regio Brussel. Slechte bereikbaarheid en een ondermaats taalniveau van de kandidaten liggen aan de basis van het probleem. Volgens het rekruteringsbureau Hays kunnen werkgevers met het aanbieden van interne opleidingen en voldoende flexibiliteit Vlaamse kandidaten overtuigen om naar de hoofdstad te trekken.
De economie is in volle groei. Het aantal vacatures stijgt elke dag, maar er is een nijpend tekort aan arbeidskrachten. “In het meertalige België moeten kandidaten vaak beschikken over een uitgebreide talenkennis. Als je dat dan nog eens toevoegt aan een krappe arbeidsmarkt merk je dat het steeds moeilijker wordt om de juiste kandidaat te vinden voor een functie”, legt Lore Temmerman, Regional Manager van Hays, uit. “Brussel trekt profielen aan vanwege bepaalde instellingen of bedrijven, maar vaak zien we dat personeel slechts voor een korte periode aan de slag blijft. De slechte mobiliteit van en naar onze hoofdstad is een veelvoorkomende reden om op te zeggen. Weinig kandidaten kiezen voor een job verder van huis tenzij bedrijven hen flexibiliteit en telewerk aanbieden”.
Twee zaken liggen aan de basis van dit fenomeen. Enerzijds schrikt het grote mobiliteitsprobleem in Brussel Vlamingen af een job te zoeken in deze regio. Werknemers willen absoluut files vermijden. Dat blijkt ook uit de poll die Hays in september 2017 organiseerde om te weten te komen op welke manier Belgen de woon-werkfiles trachten te vermijden: 42% van de respondenten gaf toen te kennen zijn werkuren aan te passen door vroeger naar het werk te vertrekken of ‘s avonds langer door te werken, 36% liet weten regelmatig van thuis uit te werken en 22% zou opteren dichter naar het werk te verhuizen.
Anderzijds gaat het taalniveau van Belgen erop achteruit. Met drie officiële talen (Nederlands, Frans en Duits) geven bedrijven de voorkeur aan kandidaten die minstens twee van deze talen spreken, Engels niet te vergeten. En hoewel het niveau van het Engels goed zit, beheersen veel kandidaten slechts één van de officiële talen.
“Kandidaten moeten niet foutloos een tweede landstaal beheersen. Wel is belangrijk dat kandidaten zich goed verstaanbaar kunnen maken en zich professioneel kunnen uitdrukken. Een goede beheersing van de grammatica en woordenschat blijft noodzakelijk,” aldus Lore Temmerman.
Flexibiliteit en interne opleidingen
Het aanbieden van interne taalopleidingen is een aantrekkelijke maatregel voor heel wat werknemers. “We zien dat werknemers er gretig op ingaan wanneer taallessen gratis worden aangeboden”. Anderzijds kunnen werkgevers extra flexibiliteit tonen en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot telewerken aanbieden. Al kan dat ook contraproductief zijn: “Telewerken kan een van de oplossingen zijn voor het mobiliteitsprobleem, maar juist door in Brussel te werken schaaf je ook je Frans bij. Je leert bij door elke dag te communiceren in het Frans. Als de werknemer dan drie dagen per week thuis werkt, is dat natuurlijk een gemiste kans om Frans te oefenen”.