Workday, Inc. (NASDAQ: WDAY), het AI-platform voor het beheren van personeel en kapitaal, heeft de resultaten van haar internationaal onderzoek ‘The Global State of Skills’ bekendgemaakt, waar ook België in opgenomen werd. De studie onthult een dringende uitdaging voor bedrijfsleiders: zowel wereldwijd als in België maakt de helft zich zorgen over toekomstige talenttekorten, terwijl slechts ongeveer 30% vertrouwen heeft dat hun organisatie over de benodigde vaardigheden beschikt die nodig zijn voor succes op de lange termijn.
96% van de Belgische bedrijven en 81% van de leiders wereldwijd is er bovendien van overtuigd dat een op vaardigheden gebaseerde strategie het potentieel voor economische groei vergroot. Daarnaast geven Belgische leiders aan dat sociale vaardigheden (85% vs 72% wereldwijd) vandaag het belangrijkst zijn, terwijl digitale expertise (73% vs 65% wereldwijd) in de toekomst cruciaal wordt. Toch heeft meer dan de helft (54% vs 31% wereldwijd) moeite om deze digitale vaardigheden binnen de organisatie te vinden.
54% van de Belgische bedrijfsleiders noemen digitale vaardigheden, zoals kennis van software en AI, de meest impactvolle vaardigheden die momenteel ontbreken binnen hun organisatie, gevolgd door een tekort aan cruciale leiderschapsvaardigheden zoals empathie en coaching (42%). Door zorgen over toekomstige vaardigheidstekorten maken steeds meer bedrijven de overstap naar op vaardigheden gebaseerde (skills-based) strategieën, die hen in staat stellen om een flexibelere en datagestuurde aanpak te hanteren voor het werven, ontwikkelen en inzetten van talent. 84% van de Belgische organisaties heeft al stappen gezet naar een op vaardigheden gebaseerd talentmodel of is van plan dit binnen 12 maanden te implementeren.
AI evolueert snel, maar menselijke vaardigheden blijven essentieel
Hoewel er veel vraag is naar digitale vaardigheden zoals software- en AI-geletterdheid toont het onderzoek aan dat de nood aan unieke menselijke vaardigheden ook groot is. Leiderschapsvaardigheden zoals empathie en coaching (42%), individuele vaardigheden zoals veerkracht en creativiteit (35%) en sociale vaardigheden zoals samenwerken en communicatie (27%), worden momenteel door Belgische leiders aangeduid als een van de meest impactvolle vaardigheidstekorten in organisaties.
Deze bevindingen sluiten aan bij de bevindingen van het rapport van Workday ‘Elevating Human Potential: The AI Skills Revolution’, waarin wordt benadrukt dat vaardigheden zoals het opbouwen van relaties, empathie, conflictoplossing en ethische besluitvorming essentieel zijn voor succes in een AI-gedreven economie.
“AI geeft de werkplek een nieuwe vorm, maar het menselijke element is nog nooit zo essentieel geweest”, zegt Chris Ernst, Chief Learning Officer, Workday. “Organisaties die een ‘skills-first’-mentaliteit omarmen, kunnen niet alleen het potentieel van AI ontsluiten, maar ook het menselijk vernuft op nieuwe en transformatieve manieren inzetten.”
AI versnelt de shift naar skills-based talentmanagement
De opkomst van AI transformeert de arbeidsmarkt ingrijpend en stelt nieuwe eisen aan de vaardigheden van werknemers. Organisaties hebben echter vaak onvoldoende zicht op de bestaande competenties binnen hun personeelsbestand – slechts 50% van de Belgische leiders geeft aan hier een duidelijk beeld van te hebben. Hierdoor kiezen steeds meer bedrijven voor een op vaardigheden gebaseerde aanpak in talentmanagement, waarbij capaciteiten voorrang krijgen op traditionele kwalificaties. Dit leidt tot een flexibelere, datagestuurde manier om talent aan te werven, te ontwikkelen en in te zetten.
Enkele van de belangrijkste bevindingen zijn:
- Een focus op vaardigheden is geen toekomstvisie meer, maar een essentieel concurrentievoordeel. 96% van de Belgische leiders (ten opzichte van 81% van de leiders wereldwijd) erkent dat een op vaardigheden gebaseerde aanpak bijdraagt aan economische groei, door niet alleen de productiviteit te verhogen, maar ook innovatie en organisatorische wendbaarheid te versterken.
- De verschuiving naar een talentmodel dat gebaseerd is op vaardigheden is in volle gang. Wereldwijd heeft meer dan de helft (55%) van de organisaties deze transitie al ingezet, terwijl nog eens 23% aangeeft dit binnen dit jaar te zullen doen. Voor België gaat dit om respectievelijk 53% en 31%.
- Er heerst veel enthousiasme over de effectiviteit van op vaardigheden gebaseerde strategieën onder de Belgische leiders die ze al hebben geïmplementeerd: 43% beschouwt ze als zeer effectief, terwijl 57% aangeeft dat ze enigszins effectief zijn.
- De belangrijkste drijfveren voor de overstap naar een op vaardigheden gebaseerde organisatie zijn de transitie van andere organisaties in de sector (62%), verbeterde wervings- en retentieprocessen (54%) en de verwachte verhoging van productiviteit en bedrijfsgroei (46%).
- Naast de zakelijke voordelen dragen op vaardigheden gebaseerde strategieën bij aan meer gelijke kansen voor werknemers (88%). Volgens leiders helpt deze aanpak ook om productiviteitsverschillen te verkleinen (96%) en de diversiteit en inclusie binnen organisaties te bevorderen (84%).
AI is een katalysator van de verschuiving naar skills-based strategieën. Terwijl AI functies verandert, biedt het organisaties de kans om een flexibeler en competentiegericht personeelsbestand op te bouwen. Belgische leiders erkennen de impact van AI in deze transitie, met als belangrijkste voordelen:
- Verbeterde besluitvorming dankzij datagestuurde inzichten (54%)
- Verhoogde productiviteit door het stroomlijnen van routinetaken (54%)
- Verbeterd behoud van toptalent door gerichte ontwikkeling (50%)
- Meer carrièremogelijkheden voor werknemers (42%)
Obstakels bij implementatie en de sleutel tot succes
Hoewel steeds meer organisaties de overstap maken naar op vaardigheden gebaseerde strategieën, brengt deze transitie ook uitdagingen met zich mee. Belgische leiders signaleren onder meer:
- Gebrek aan betrokkenheid van het leiderschap op lange termijn (50%)
- Beperkte technische expertise om de eerste stappen te zetten (46%)
- Moeite met het koppelen van vaardigheidsstrategieën aan bedrijfsdoelen (46%)
- Weerstand tegen verandering (42%)
Uit het onderzoek blijkt dat technologie alleen niet volstaat om deze obstakels te overwinnen. Een succesvolle implementatie vraagt om een bredere mindsetshift, waarbij sterk verandermanagement (50%) en duidelijke communicatie over de voordelen (42%) cruciaal zijn om de overgang te versnellen.
Vaardigheden bepalen de toekomst van talent
Waar een focus op talentstrategieën op basis van vaardigheden lange tijd werd gezien als een ambitie, is het vandaag een strategische noodzaak dankzij AI en datagedreven inzichten. Organisaties die deze aanpak omarmen zullen niet alleen concurrerend blijven, maar ook hun personeelsbestand voorbereiden op een steeds veranderende arbeidsmarkt. Nu AI en menselijk talent steeds nauwer samenwerken, zal de transitie naar een op vaardigheden gebaseerde aanpak alleen maar versnellen en bijdragen aan een flexibelere, innovatievere en inclusievere werkomgeving.
Bron: Workday