In de afgelopen twee jaar is de vraag naar AI-banen wereldwijd enorm gestegen. Dit blijkt uit een data-analyse van Deel, het alles-in-één HR en Payroll platform voor wereldwijde teams. Organisaties hebben maar liefst 59 procent meer AI-, software engineering- en data science-functies aangenomen ten opzichte van 2021. De grootste stijging was afgelopen jaar, van september 2022 tot september 2023, met 38 procent. Ook is het aantal AI-gerelateerde functies dat bij Deel op de payroll staat de afgelopen twee jaar met zestig procent gestegen.
Sinds de komst van ChatGPT ontstaan er ook nieuwe functies, blijkt ook uit de eigen data-analyse. Met name India loopt hierin voorop met functies zoals AI Engineer, AI Training Lead en AI Computer Vision Engineer. Doordat AI-talent zich wereldwijd steeds verder verspreidt, ziet Deel ook dat Amerikaanse bedrijven steeds vaker talent aannemen in andere landen, met in de top drie: Brazilië, Canada en Argentinië. Het talent zit vooral verscholen in de grotere steden: Toronto (7%), Bangalore (3%) en Londen (3%); Lahore, Berlijn en Buenos Aires (2%). Toch heeft de Verenigde Staten ook zelf genoeg talent in huis, maar opvallend genoeg werven daar Engelse en Canadese bedrijven werknemers.
Salaristechnisch zijn Latijns Amerika en Europa en het Midden Oosten het meest aantrekkelijk voor AI-gerelateerde banen in vergelijking met de andere regio’s. Afgelopen jaar steeg in deze regio’s het salaris gestaag met twee procent.
“Door de AI adaptatie zien we dat traditionele wervingsbarrières worden doorbroken”, zegt Dennis Valkema, General Manager Benelux bij Deel. ”Dat zagen we ook al deels gebeuren dankzij de opkomende Employee of Record-modellen die grenzeloze onboarding van hooggekwalificeerd talent mogelijk maken. In deze analyse is enkel gekeken naar functies met AI in de titel, terwijl er ook andere functies bestaan die inherent zijn aan AI, en vaardigheden zoals ‘prompt engineering’ vereisen. Mijn gevoel zegt dat we nog maar aan de vooravond van een doorbraak op het gebied van internationalisering, ook in de Benelux.”
Bron: Deel