NL | FR | LU
Peoplesphere

Positieve evolutie in de structurele tewerkstelling bij kmo’s in de privé-sector.

SD Worx berekende dat onze bestaande kmo’s in totaal 1,5% meer jobs creëren t.o.v. maart 2020 toen de coronacrisis toesloeg. De voorbije zes maanden bedroeg de aangroei in koppen 0,8%. In juni 2022 zijn er opnieuw meer kmo-ondernemers die rekruteren (13,8%) dan kmo’s met contractbeëindigingen (11,7%). Toch zijn er aandachtspunten, op basis van de longitudinale analyse van de loongegevens van meer dan 19.000 kmo-ondernemers met meer dan 320.000 werknemers over de laatste 3,5 jaar in de privésector in België.

Op een stevige dip in januari 2022 na, zet de positieve evolutie qua de structurele tewerkstelling bij bestaande kmo-werkgevers in de privésector zich verder door. Er zijn in juni 2022 opnieuw meer kmo-ondernemers die rekruteren (13,8%) dan kmo’s met contractbeëindigingen (11,7%); al was dit zeker niet altijd zo de voorbije maanden. In januari 22 resulteerde dit, net zoals in dec 21, in meer uitstroom dan instroom van medewerkers bij kmo’s. Er zijn ook regionale verschillen.

Voor België zijn er nu 4,7% meer jobs bij kmo’s in vergelijking met eind 2018; wat een aangroei van anderhalf procent betekent in vergelijking met midden vorig jaar, toen zaten we op het niveau van net voor de covid crisis (maart 2020).

“De evolutie van de jobs bij kmo’s is het laatste half jaar globaal positief. Er zijn in juni terug meer kmo’s die aanwerven dan kmo’s die te maken krijgen met ontslag. Vorig jaar zaten we rond deze periode nog maar net terug op het niveau van maart 20. De relance heeft zich het laatste jaar toch doorgezet. De evolutie is positief in de drie gewesten, al zijn er regionale verschillen. Schommelingen per maand hoeven ons nog niet te verontrusten. De tewerkstellling in de horeca herstelt zich nog; ook voor West-Vlaanderen en Antwerpen is de situatie eerder stabiel, net als in Waals-Brabant en in Luik: daar spreken we nog niet van job aangroei de laatste zes maanden”, stelt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo’s van SD Worx. “Het percentage kmo’s dat aanwerft, is de laatste twee maanden lager dan vorig jaar: dat is toch iets om in de gaten te houden, zeker als het percentage kmo’s dat te maken krijgt met ontslag ook hoger ligt.”

Meer kmo’s die aanwerven (maar niet de laatste 2 maanden)

In de eerste zes maanden van 2022 zijn er procentueel meer kmo’s die aanwerven dan vorig jaar, met uitzondering van mei en juni: de laatste twee maanden ligt het percentage opnieuw lager. Een op zeven kmo’s (13,79%) heeft in juni minstens een medewerker aangeworven.

Er zijn in juni 2022 opnieuw meer kmo-ondernemers die rekruteren (13,8%) dan kmo’s met contractbeëindigingen (11,7%); al was dit zeker niet altijd zo de voorbije maanden.

Aantal kmo’s met contractbeëindigingen ook gestegen

Het percentage kmo’s dat te maken krijgt met ontslagen is de eerste zes maanden van 2022 telkens hoger dan in 2021. De piek ligt in januari 22 met 17% van alle kmo’s.

 

Bron: SD Worx

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.