NL | FR | LU
Peoplesphere

Tevredenheid over werkplek zorgt voor meer betrokken werknemer

Tevredenheid over de werkplek hangt positief samen met de betrokkenheid van werknemers bij een organisatie. Werknemers die keuze en zeggenschap hebben over hun werkplek en manier van werken zijn het meest betrokken. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, uitgevoerd onder 12.480 kenniswerkers in 17 landen.

De onderzoeksgegevens laten zien dat een derde van alle medewerkers niet betrokken is bij zijn of haar werk en de organisatie. Dit zijn de vijf belangrijke conclusies van het onderzoek:

· Medewerkersbetrokkenheid correleert met de mate van tevredenheid over de werkomgeving

Volgens het onderzoek tonen medewerkers die zeer tevreden zijn met meerdere aspecten van hun werkplek ook een grote betrokkenheid. Voor veel organisaties zijn daarin nog veel stappen te nemen, want slechts 13 procent van de onderzochte kenniswerkers is erg betrokken en erg tevreden met zijn werkplek. Voor ontevredenheid over de werkplek en weinig betrokkenheid geldt dezelfde samenhang. 11 procent van de kenniswerkers is erg ontevreden over het kantoor en toont ook amper betrokkenheid.

· Betrokken medewerkers hebben meer zeggenschap over hun manier van werken

Een onderscheidend kenmerk van betrokken medewerkers is dat zij vaak een grote mate van keuzevrijheid en zeggenschap hebben over waar en hoe ze werken. Dit komt doordat de kantoorruimte deze mogelijkheden daadwerkelijk biedt en doordat zij hierbij worden gesteund door het management. Dit betekent ook dat zij hun privacy beter kunnen managen en zich beter kunnen concentreren op hun werk, als dat nodig is.

· Er is nog steeds twee keer zoveel vaste technologie als mobiele technologie in gebruik

Hoewel mobiele apparaten voor persoonlijk gebruik wereldwijd allang gemeengoed zijn, laat deze studie zien dat binnen organisaties mensen het nog steeds twee keer zo vaak met ‘fixed technology’ als met mobiele apparatuur moeten doen. Maar liefst 86 procent van de kenniswerkers wereldwijd maakt nog gebruik van een vaste telefoonlijn en 80 procent van desktopcomputers. De percentages voor flexibele apparaten liggen een stuk lager: laptops (39%), mobiele telefoons (40%) en tablets (13%).

· Traditionele werkvormen blijven bestaan

Over de hele wereld zien de meeste kantoren er hetzelfde uit: een combinatie van open ruimtes en privé-kantoren. Veruit het grootste gedeelte van de werkenden (drie vierde) werkt in een individueel of gedeeld privé-kantoor. Er zijn echter grote verschillen tussen landen en Nederland behoort tot de meest progressieve, met volledig open kantoorlandschappenen flexplekken.

· Culturele context is van invloed op de mate van betrokkenheid

De meest betrokken medewerkers zijn afkomstig uit opkomende economieën, waar mensen andere verwachtingen van hun werkomgeving hebben dan in Westerse landen. Werkenden uit India en Mexico zijn het meest tevreden en betrokken, terwijl Fransen, Belgen en Spanjaarden de minste betrokkenheid tonen. Het land, de cultuur en de verwachtingen spelen allemaal een rol bij de mate van betrokkenheid en tevredenheid met de werkplek, zo laat het onderzoek zien.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.