NL | FR | LU
Peoplesphere

Total Wellness: de sleutel tot een effectieve strategie voor talent aanwerving en werknemerservaring.

In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag worden organisaties geconfronteerd met belangrijke uitdagingen om de beste talenten aan te trekken en te behouden. Hoewel beloningspakketten en sociale voordelen traditioneel een belangrijke rol spelen in talent acquisitie strategieën, zoeken werknemers vandaag de dag naar meer dan alleen financiële beloningen. Ze streven ernaar om voor organisaties te werken die de prioriteit leggen bij het welzijn van werknemers en een werkomgeving bieden die bevorderlijk is voor een gevoel van verbondenheid, betrokkenheid en groei. Deze overwegingen zijn des te belangrijker gezien de nieuwe generatie werknemers voornamelijk aandacht besteden aan de compatibiliteit tussen hun waarden en die van de organisatie waarvoor ze werken, evenals aan hun algemene mentaal en fysiek welzijn.

Rekening houdende met deze trends is “holistisch welzijn” of “total wellness” een essentieel onderdeel geworden van talent acquisitie strategieën en de werknemerservaring. Het is een alomvattende benadering van het welzijn van werknemers. Dit gaat verder dan de traditionele programma’s die focussen op gezondheid en klassieke psychosociale aspecten. Het is een aanpak die alomvattend is en inspeelt op fysieke, mentale, sociale en emotionele factoren die van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid alsook de
productiviteit van werknemers.

Een “total wellness” strategie vereist een paradigma verschuiving in de manier waarop organisaties hun werknemers zien. In plaats van ze te beschouwen als middelen of activa, worden ze gezien als individuen met unieke behoeften, voorkeuren en aspiraties. Deze benadering brengt individuele voorkeuren samen in een gemeenschappelijk organisatorisch referentiekader.
In de praktijk omvat een “total wellness” strategie het creëren van een welzijnscultuur die alle lagen van de hele organisatie doordringt. Leiders die prioriteit geven aan het welzijn van werknemers en actief “total wellness” initiatieven bevorderen, kunnen hun werknemers inspireren en motiveren om gezondere levensstijlen en attitudes aan te nemen ten opzichte van hun werk. Dit vereist een diepgaand begrip van de behoeften, voorkeuren en feedback van werknemers, evenals een bereidheid om te investeren in de middelen, infrastructuur en technologie die nodig zijn om hun welzijn te ondersteunen.

Er zijn verschillende manieren om deze doelen te bereiken. Bij PwC ondersteunen wij onze klanten bij het ontwikkelen van deze 6 dimensies door:

  • Het verbeteren van de fysieke gezondheid door medewerkers te helpen bij het ontwerpen van persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s en het verbeteren van de toegang tot gezondheidsprofessionals.
  • Het aanmoedigen van emotioneel welzijn door het creëren van welzijn strategieën op het werk en het opzetten van programma’s voor emotiemanagement.
  • Het bevorderen van de mentale gezondheid door het aanbieden van evaluatie- en  leiderschapsontwikkeling services, het opzetten van team management- en interpersoonlijke communicatieprogramma’s.
  • Het sociale welzijn versterken door strategieën te ontwikkelen om diversiteit en inclusie op de werkplek te bevorderen, en door diensten voor conflictresolutie en ondersteuning van sociale relaties in het bedrijf aan te bieden.
  • Het loopbaan welzijn bevorderen door persoonlijke ontwikkeling coaching te bieden en leer- en ontwikkelingsstrategieën te ontwikkelen.
  • Het financiële welzijn heroverwegen door de beloning praktijken van het bedrijf te herzien om beter te kunnen voldoen aan de behoeften en voorkeuren van de medewerkers.

Bij PwC België geloven we sterk in het bevorderen van onze medewerkers hun welzijn via o.a. het ’Be well work well’-initiatief. Dit programma richt zich op het ondersteunen van de mentale, fysieke en emotionele gezondheid van medewerkers, zowel op het werk als daarbuiten. PwC België biedt een scala aan middelen en activiteiten aan om medewerkers te helpen bij het omgaan met stress, het verbeteren van hun werk-privébalans en het opbouwen van veerkracht. Dit omvat trainingen op het gebied van geestelijke gezondheid,
flexibiliteit en wellness programma’s zoals fitnesslessen en gezonde voeding. Door het welzijn van medewerkers te prioriteren, streeft PwC België naar het creëren van een positieve werkomgeving die de prestaties, betrokkenheid en algemene tevredenheid van onze medewerkers ondersteunt.

Bovendien kan een “Total Wellness” strategie een belangrijk differentiërend element zijn voor organisaties die op zoek zijn naar het aantrekken en behouden van het beste talent. Het getuigt van betrokkenheid bij het welzijn van werknemers dat verder gaat dan financiële prikkels en oppervlakkige voordelen. Het kan werkgevers helpen een sterk merk op te bouwen dat resoneert met werkzoekenden die waarde hechten aan een evenwicht tussen werk en privéleven, professionele groei en een positieve werkcultuur. Alle ingevoerde maatregelen komen tot uiting in eerlijke communicatie in alle talent acquisitie activiteiten: van employer branding over sourcing en werving tot onboarding van de nieuwe werknemer.

Kortom, het concept van Total Wellness is complex en veelzijdig, en is een essentieel onderdeel geworden van strategieën voor talent acquisitie en werknemerservaring. Het vereist een holistische benadering die fysieke, mentale, sociale en emotionele factoren integreert in een gemeenschappelijk kader dat het welzijn van werknemers bevordert en hun prestaties verbetert. Leiders die prioriteit geven aan Total Wellness kunnen een cultuur van welzijn creëren die het beste talent aantrekt en behoudt, betrokkenheid en productiviteit van werknemers bevordert en de algehele prestaties van de organisatie verbetert in een
steeds veranderende arbeidsmarkt.

Sylvia Draulans (BE)
PwC | Manager People & Transformation

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.