NL | FR | LU
Peoplesphere

Tweede aanwervingsgolf op zes maanden tijd bij Atlas Copco: meer dan 130 nieuwe medewerkers voor verdere verankering in België.

Atlas Copco, wereldleider in het leveren van industriële productiviteitsoplossingen, is op zoek naar meer dan honderd extra arbeiders en bedienden voor de R&D- en productiesite in Wilrijk, het verkoop- en servicebedrijf in Overijse en het internationale distributiecentrum in Hoeselt. Aanwervingsronde kadert binnen economische groei en uitrol van investeringsplannen voor België.

“Dankzij onze gedecentraliseerde structuur kunnen we snel schakelen in crisistijden. Door de enorme inzet van onze medewerkers hebben we de impact van Covid-19 al bij al goed kunnen navigeren. We zien opnieuw positieve signalen in de markt en willen klaar zijn om daarop in te spelen”, aldus Alex Bongaerts, Holding Manager van Atlas Copco in België. Dankzij deze wervingsronde verankert het Zweedse bedrijf haar aanwezigheid in België nog verder, binnen een smart omgeving waarin ze de industriële producten van de toekomst concipieert, produceert, servicet en vervoert.

Het bedrijf rekruteert voor haar productiesite en R&D center in Wilrijk (Antwerpen), waar momenteel bijna 3000 mensen tewerkgesteld zijn, maar ook voor haar verkoop- en servicebedrijf in Overijse (Brussel), waar momenteel 170 mensen zijn tewerkgesteld, en voor haar internationale distributiecentrum in Hoeselt (Limburg), waar zo’n 230 mensen aan de slag zijn. Het voorbije half jaar rekruteerde Atlas Copco, ondanks een tijdelijke rekruteringstop tijdens de lockdown van 2020, reeds honderd medewerkers voor de site in Wilrijk. Daar komen nu voor diezelfde site nog eens 113 vacatures bij, en een twintigtal vacatures in Overijse en Hoeselt.

De vacatures zijn voor bedienden én arbeiders. Het bedrijf is op zoek naar onder meer IT-profielen en data-analisten die bedreven zijn in het analyseren van big data, en gedreven ingenieurs, voor zowel engineering, manufacturing, aankoop en transport. Atlas Copco rekruteert daarnaast ook CNC operatoren, magazijniers en monteurs. “Als producent van o.a. compressoren zijn we een belangrijke toeleverancier voor essentiële sectoren in de maatschappij, zoals ziekenhuizen, de farmaceutische industrie of de voedingsindustrie. Van bij het begin van de coronapandemie was het dus cruciaal om de productie draaiend te houden. Nu we tekenen zien van een herstel van de economie en met het oog op wat komt na de pandemie, maar ook om onze aanwezigheid in België verder te verankeren, gaan we nu op zoek naar extra krachten”, zegt Alex Bongaerts, Holding Manager van Atlas Copco in België.

Innoveren en investeren in België, met het oog op de toekomst

Atlas Copco evolueert in België volop naar een “smart” omgeving, van design over productie tot service en logistiek. “De coronacrisis, naast de toenemende nood aan digitalisering, versnelde dit proces alleen maar”, aldus Alex Bongaerts. Onder meer door de uitrol van nieuwe technologieën, automatisering en de recente invoering van 5G op de site in Wilrijk werkt Atlas Copco steeds efficiënter. Om die slimme transformatie mogelijk te maken, investeert Atlas Copco niet enkel in machines en technologie maar ook in de medewerkers. Om deze slimme producten te ontwerpen en te maken is het bedrijf op zoek naar masters in product engineering, productietechnieken en data- en IT profielen.

Het bedrijf wil ook haar positie in België nog verder verankeren. Zo besliste Atlas Copco vorig jaar om 15 miljoen euro extra per jaar te investeren in de site in Wilrijk (bovenop het bestaande R&D&I budget). Daarnaast verhuisde het Zweedse bedrijf onlangs ook de logistiek voor het productgamma van vacuümtechnologie, gekend onder het merk Edwards, van Tsjechië naar Power Tools Distribution, het Atlas Copco distributiecentrum in Hoeselt. Dankzij de integratie van deze business creëert Power Tools Distribution meer dan 20 bijkomende jobs in Hoeselt.

“De rol van Power Tools Distribution als interne logistieke hub wordt door de Zweedse Atlas Copco Groep erkend. We zijn in Hoeselt ideaal gelegen voor logistieke activiteiten en bovendien hebben we de knowhow, de expertise én de juiste ‘we can do it’- mentaliteit”, bevestigt Kurt Andries, General Manager. “We zijn fier om ook de logistieke activiteiten van Edwards voor onze rekening te nemen en verwelkomen graag nieuwe collega’s om deze groei waar te maken. ”

Hoewel het bedrijf de 5e grootste werkgever is in Limburg en heel wat troeven heeft, heeft het last om haar vacatures ingevuld te krijgen. “Het lijkt alsof de arbeidsmarkt door corona erg weinig beweegt”, aldus Kurt Andries. Bij Power Tools Distribution is nu vooral nood aan magazijniers en planners, maar het bedrijf is ook op zoek naar een Global Transport Engineer.

Atlas Copco Belgium, het verkoop-en servicebedrijf in Overijse dat in heel België werkzaam is, volgt de positieve trend en werft field service engineers aan.

Meer dan 30% vrouwelijke arbeiders gerekruteerd

Voor de arbeidersvacatures zoekt Atlas Copco zowel technisch geschoolde als ongeschoolde medewerkers. Profielen met een niet-technische achtergrond kunnen in aanmerking komen voor sommige vacatures onder het principe ‘hire for attitude, train for skills’. “Bij Atlas Copco hechten we enorm veel belang aan de juiste attitude”, verklaart Annick De Bakker, VP Human Resources van de Atlas Copco Airtec Divisie in Wilrijk. “Voor ons moeten medewerkers een open geest hebben, out-of-the-box durven denken en vooral “goesting” hebben om bij te leren. Vervolgens trainen we hen op de werkvloer voor de vaardigheden en kennis die ze missen.”

Voor de arbeidersvacatures betekent dit dat ook personen zonder technische achtergrond welkom zijn om hun kandidatuur in te sturen. “Bij Atlas Copco dragen we diversiteit hoog in het vaandel. Eén aspect daarvan is dat we absoluut weg willen van het cliché dat er op een productievloer enkel plaats is voor “stevige mannen”. Steeds meer diverse profielen vinden hun weg naar Atlas Copco, en daar zijn we zeer fier op. Meer dan 30% van de arbeiders die tijdens de laatste aanwervingsgolf werden gerekruteerd, was een vrouw. Die trend zouden we uiteraard graag doortrekken voor de nieuwe aanwervingsronde”, aldus Annick De Bakker.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.