NL | FR | LU
Peoplesphere

Welzijn van werknemers momenteel hoogste HR-prioriteit voor kmo’s maar afspraken rond telewerk staan echter onderaan de prioriteitenlijst..

Belgische kmo’s zijn, op het vlak van human resources, vandaag het meest bekommerd om het welzijn van hun medewerkers. Dat blijkt uit een recente bevraging van bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken van 520 kmo’s in België die HR-dienstverlener Securex samen met marktonderzoeksbureau Profacts uitvoerde.

In het onderzoek peilde Securex naar de mate waarin diverse HR-thema’s vandaag in hoge of minder hoge mate op de HR-agenda van de Belgische kmo staan. Blijkt dat 4 op 5 kmo’s de komende tijd vooral wil inzetten op het welzijn van hun medewerkers. En dit is zowel voor kleinere (1-9 werknemers), middelgrote (meer dan 10 werknemers) als grotere (tot 200 medewerkers) kmo’s het belangrijkste HR-thema.

Onder welzijn van medewerkers verstaat men de veiligheid van medewerkers en hun mentale en fysieke gezondheid. Kmo’s geven de hoogste prioriteit aan de mentale gezondheid van hun medewerkers.

Frank Vander Sijpe, Directeur HR Trends & Insights bij Securex: “De aanhoudende coronasituatie heeft ook bij kmo’s grote impact op de HR-prioriteiten. De nooit eerder geziene cijfers van burn-outs en langdurig zieken tonen aan dat er nog meer aandacht moet zijn voor het welzijn van medewerkers.”

De coronacrisis leidde tot ongeziene druk op het mentale welzijn van verschillende groepen van medewerkers. Wie in coronatijden volledig doorwerkte zonder thuiswerk (in de retail- en medische sectoren bijvoorbeeld) deed dit vaak onder verhoogde werkdruk en een hoog besmettingsrisico door veel directe contacten. Wie thuiswerkte, kon dit niet altijd in optimale omstandigheden doen en soms zelfs in aanwezigheid van kinderen wanneer scholen en kinderopvang gesloten waren. En wie niet kon werken, maar moest rekenen op overheidssteun, kampte vaak met jobonzekerheid. Vooral die laatste twee groepen ervaarden frustratie, vereenzaming en verlies van connectie met hun werkgever, wat hun mentaal welzijn flink onder druk heeft gezet.

Toch weinig aandacht voor afspraken rond telewerk

Opvallend resultaat uit de bevraging van Securex is dat liefst 7 op 10 (71%) Belgische kmo’s afspraken rond telewerk minder belangrijk vindt. En 8 op 10 (79%) kmo’s vindt het minder belangrijk om het samenwerken vanop afstand te faciliteren. Nochtans is het bieden van een duidelijk kader voor telewerk een belangrijke factor voor het mentaal welzijn van medewerkers.

Frank Vander Sijpe, Directeur HR Trends & Insights bij Securex: “Afspraken rond telewerk, zoals verdeling aanwezigheid kantoor versus thuis, flexibiliteit van werkuren, tijdsregistratie en recuperatie overuren,… zijn onmisbaar. Het is belangrijk dat die afspraken rekening houden met de noden van de werkgever én werknemer. Ze hoeven niet voor iedereen dezelfde te zijn, maar best is er voor iedere werknemer een duidelijk kader waarbinnen hij of zij het werk kan plannen. Duidelijke afspraken dragen bij tot een beter welzijn van medewerkers, wat dan weer een positieve impact heeft op hun productiviteit.”

 

Bron: het onderzoek werd in april 2021 via telefonische interviews uitgevoerd door Securex en Profacts bij 520 kmo’s voornamelijk actief in de industrie, de handel en de commerciële dienstverlening. De besproken cijfers zijn representatief voor Belgische kmo’s dankzij weging voor sector, aantal werknemers en taal.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.