NL | FR | LU
Peoplesphere

Werk-privé balans wordt bedreigd door corona voor een derde van Belgische werknemers.

Voor bijna een derde van de werknemers (31%) is de werk-privé balans slechter geworden sinds de eerste lockdown. 18 procent van de Belgische werknemers denkt dat zijn of haar werk-privé balans nog verder achteruit zal gaan. Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘What Workers Want’ (WWW) onderzoek onder meer dan 1.500 Belgen van recruitmentexpert Hays.

Op dit moment is een kleine helft van België (44%) positief over de werk-privé balans. De coronacrisis zorgt voor flink wat veranderingen in ons werkleven. Zo is voor ruim de helft van de Belgische werknemers (65%) de werk-privé balans belangrijker geworden. Een goede werk-privé balans is belangrijk voor de (mentale) gezondheid en inzetbaarheid van werknemers. Voor organisaties en werkgevers ligt een grote uitdaging in het ondersteunen van hun werknemers en hen door de veranderingen heen te begeleiden en flexibiliteit te bieden.

Verder legt het ‘WWW’-rapport bloot dat er nieuwe uitdagingen zijn ontstaan sinds werknemers door corona vaak thuis werken. Een sociaal isolement blijkt de grootste uitdaging. Zeker een derde (34%) mist sociale interactie en voelt zich geïsoleerder. Ook de verandering in workload is voor 17 procent een grotere uitdaging geworden en 12 procent heeft moeite met zich aanpassen aan hun nieuwe werkomgeving. Werknemers denken na over hun leven en de plek van werk daarin. Bijna een derde (32%) wil zich laten omscholen of een andere organisatie met meer betekenis zoeken, 19 procent wil meer aandacht besteden aan gezondheid en welzijn en 18 procent wil vaker vanuit huis werken.

Uitschieter ICT-sector

Binnen de ICT is de impact van corona nog nadrukkelijker te zien. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, ervaart 20 procent meer het gemis van sociale interactie als grootste uitdaging, namelijk zeker 54 procent. Toch wil ruim een derde (42%) in de toekomst vaker thuis werken. 29 procent zegt meer aandacht te willen besteden aan hun gezondheid en welzijn en 28 procent wil werken voor een organisatie met meer betekenis.

Robby Vanuxem, Managing Director Hays België: “Dat de COVID-19-crisis impact heeft op ons werk en onze mentale gesteldheid is maar al te duidelijk. Flexibiliteit vanuit werkgevers is ontzettend belangrijk in het ondersteunen van hun medewerkers hierin. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de werkdag. Waar de een het prettig vindt om in de avond langer door te werken en tussendoor even wat tijd aan zichzelf te besteden, begint de ander liever vroeg zodat hij of zij tijdig kan afsluiten. Aan de manager de taak om hier zoveel mogelijk ruimte te bieden, zolang het niet ten koste gaan van het contact met collega’s en de werkzaamheden. Goede afspraken zijn essentieel en daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.