In 2019 zijn er 165.655 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat betekent een stijging van 6,3% tegenover vorig jaar. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 23,9% op drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van UNIZO. Vrijheid, afwisseling, een betere work-life balance en persoonlijke groei zijn de voornaamste redenen. Toch loopt de loonkloof in België tussen mannelijke en vrouwelijke freelancers op tot 30%, volgens verschillende onderzoeken.
Uit kwalitatief onderzoek bij Gighouse blijkt dat vrijheid, afwisseling, een betere work- life balance en persoonlijke groei de voornaamste redenen zijn om voor een leven als freelancer te kiezen. Freelancers worden niet gecontroleerd door iemand die hïerarchisch hoger op de ladder staat. Ze maken hun eigen keuzes en velen ervaren die vrijheid als een mentale boost. Freelancers zijn daarnaast in staat om meer variatie te creëren in hun takenpakket. Ze kunnen nieuwe uitdagingen aangaan en zitten niet vast in een routine. Het is niet enkel de effectieve afwisseling die meespeelt, maar ook de ongebonden aard. Freelancers hebben namelijk steeds de mogelijkheid om een nieuwe weg in te slaan, aangezien ze niet gebonden zijn aan een bepaalde opdrachtgever of een bepaalde opdracht.
Freelancers kunnen ook meer tijd maken voor privézaken. Ze plannen hun werk in naar hun eigen voorkeur. Zelfs als dit betekent dat ze meer werken dan voorheen, kan dit als een vooruitgang in hun work-life balance ervaren worden. Freelancers werken wanneer ze dit zelf willen en kunnen tussendoor tijd besteden aan het gezin doordat ze bijvoorbeeld thuis werken. Ook persoonlijke groei en de drang naar succes zijn grote redenen om voor deze manier van werken te kiezen. Freelancers hebben het gevoel dat ze hun eigen harde werk kunnen omzetten naar persoonlijke winst. Voor sommigen is freelancen zelfs een opstap naar nog meer succes. Ze willen vanuit hun eigen taken en opdrachten uitgroeien naar een grotere onderneming om zo op nog grotere schaal succes te boeken.
Het financieel aspect speelt voor de meeste freelancers amper mee. Enkel bij IT-profielen is de financiële impuls groter. De schaarste op de markt zorgt ervoor dat IT’ers een hogere dagvergoeding kunnen vragen. “De war for talent blijft in alle sectoren”, zegt Melanie. “Ook in onze expertises zien we dat het moeilijk is om experts te vinden. We verwachten dan ook dat de freelancers nog meer gegeerd zullen zijn in de toekomst.”
Gemiddeld dagtarief
Gemiddeld werken freelancers 36,3 uur per week, volgens het onderzoek naar tarieven bij freelancers van NedWorks. De mediaan ligt op 40 uur per week. Het gemiddelde dagtarief van een freelancer in 2019 bedraagt 548 euro. Dit betekent een stijging van 6% tegenover 2018.
Factoren die invloed hebben op het dagtarief zijn het opleidingsniveau, de werkervaring, de sector waarin ze actief zijn en de locatie. De sector ‘medical & pharma’ betaalt met een gemiddeld dagtarief van 609 euro de hoogste freelancetarieven. Freelancers die in Brussel aan de slag zijn, factureren met 588 euro het hoogste dagtarief in België. Antwerpen en Luik volgen Brussel op met respectievelijk 579 en 560 euro als gemiddeld dagtarief. Freelancers in Oost- en West-Vlaanderen en Limburg factureren de laagste tarieven.
Geslacht en loon
Het geslacht heeft wel invloed op het dagtarief bij freelancers. Globaal gezien is de loonkloof tussen beide geslachten bij werknemers zeer klein in België. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld bedraagt de loonkloof meer dan 16%. In België verdienen mannen in loondienst gemiddeld 4,6% meer dan vrouwen. “Dit is één van de kleinste loonkloven wereldwijd”, vertelt Melanie Deblanc, Business Development Manager bij GIGHOUSE. “Bij freelancers ligt dit helemaal anders. De loonkloof tussen mannen en vrouwen loopt op tot 30%”. Onderzoek van de OESO in 2019 geeft aan dat de loonkloof in ons land bij freelancers 30% bedraagt en dit sinds 2010. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat het loonverschil met mannen varieert per sector van 7% tot 37%. Enkel bij digitale specialisaties blijkt dat mannen en vrouwen evenveel factureren.
Bron: Gighouse