Uit een onderzoek van Mercer blijkt dat Hong Kong Luanda heeft voorbijgestoken als ’s werelds duurste stad voor expats. Tokio en Zürich staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Met Singapore op de vierde plaats betekent dit dat Azië vier van de vijf duurste steden ter wereld voor expats telt. Brussel staat op plaats 67 in de lijst.
De top 10 van Mercers duurste steden voor expats wordt vervolledigd door Seoul (5), Luanda (6), Shanghai (7), N’Djamena (8), Beijing (9) en Bern (10). De goedkoopste steden ter wereld voor expats zijn Tasjkent (209), Tunis (208) en Bishkek (207).
Als gevolg van het digitale tijdperk, de vergrijzing, het tekort aan competenties en onvoorspelbare politieke en economische contexten, verandert het landschap van het wereldwijde bedrijfsleven, evenals banen die cruciaal zijn voor het arbeidslandschap van de toekomst. Multinationals spelen in op deze verandering door zich te concentreren op mobiel talent en de kosten van expat-pakketten onder de loep te nemen. Volgens de 24e jaarlijkse Cost of Living Survey van Mercer hebben factoren als instabiliteit van huizenmarkten, lage inflatie en fluctuerende prijzen voor goederen en diensten invloed op de kosten van zakendoen in verschillende steden over de hele wereld.
“Met de technologische vooruitgang en het belang van een wereldwijd verbonden personeelsbestand, blijft het inzetten van talent een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie van een multinational”, zegt Ilya Bonic, President van Mercers Career Business. “Terwijl een mobiel personeelsbestand organisaties in staat stelt om efficiënter te werken, toptalent te gebruiken en kosteneffectief te zijn met internationale projecten, vereisen volatiele markten en een vertragende economische groei in veel delen van de wereld dat zij beloningspakketten van expats zorgvuldig beoordelen.”
“Het afstemmen van personeels- en mobiliteitsstrategieën door ervoor te zorgen dat de juiste werknemers op de juiste plaats zijn, is belangrijker dan ooit voor multinationals, omdat ze zich richten op nieuwe wereldwijde bedrijfsmodellen”, zei Bonic. “En goed compenseren van werknemers bij internationale opdrachten is net zo belangrijk als kostbaar.”
Welke Europese steden behoren tot de top 10 van duurste steden?
Op nummer drie in de wereldranglijst blijft Zürich de duurste Europese stad, gevolgd door Bern (10). Genève (11) is vier plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk als gevolg van een neerwaartse trend in de huizenmarkt van de stad. Over het algemeen zijn West-Europese steden allemaal gestegen in de ranglijst, het resultaat van sterke lokale valuta’s ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vooral steden in Duitsland ondervinden enkele van de grootste stijgingen in het klassement van dit jaar, waarbij Frankfurt (68) en Berlijn (71) liefst negenenvijftig plaatsen stijgen en München (57) eenenveertig. In het Verenigd Koninkrijk stijgt Birmingham (128) negentien plaatsen ten opzichte van vorig jaar, Belfast (152) achttien en Aberdeen (134) twaalf. Londen springt tien plaatsen omhoog naar positie 19.
Andere steden die op de ranglijst zijn gestegen, zijn onder meer Parijs (34), een stijging van achtentwintig plaatsen, Rome (46) klimt vierendertig plaatsen, Madrid (64) zevenenveertig en Wenen (39) negenendertig. Toch zijn ook enkele steden in Oost- en Centraal-Europa gedaald in de rangschikking, waaronder Moskou (17), St.-Petersburg (49) en Kiev (173), respectievelijk met vier, veertien en tien plekken. Dit voornamelijk omdat lokale valuta’s waarde verloren ten opzichte van de VS-dollar.
Net als de andere Europese steden, is ook Brussel gestegen in de ranglijst van duurste steden voor expats. Onze hoofdstad staat nu net boven Frankfurt op de 67e plaats, een stijging met 37 plaatsen ten opzichte van vorig jaar. “Maar het is niet zo dat leven in Brussel plots zoveel duurder geworden is”, verklaart Cindy Van Loo, Mobility Consultant voor Mercer Belgium. “Dit verschil is vooral te wijten aan de sterk veranderde wisselkoers van de euro tegenover de dollar. Al is er toch ook een kleine verhoging van 2% van de kosten van de producten en diensten die in ons mandje zitten.”
Bron : Mercer
Methodologie – Mercers survey is een van ’s werelds meest uitgebreide enquêtes en is ontwikkeld om multinationale bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van compensatiestrategieën voor hun expats. New York City wordt gebruikt als basisstad voor alle vergelijkingen en valutabewegingen worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het onderzoek omvat meer dan 375 steden over de hele wereld. De ranglijst van dit jaar omvat 209 steden verspreid over vijf continenten en meet de relatieve kosten van meer dan 200 items op elke locatie, inclusief huisvesting, transport, eten, kleding, huishoudelijke artikelen en entertainment.