NL | FR | LU
Peoplesphere

Hybride werken en een kantoor dicht bij huis blijken cruciaal voor beter welzijn Belgen.

Uit onderzoek van IWG blijkt dat 52% van de Belgische kantoormedewerkers zegt dat naar kantoor gaan hun fysieke en mentale gezondheid verbetert, maar heeft duidelijke verwachtingen voor de werkgever. Twee op de drie (63%) geeft aan blij te zijn om af en toe weer op kantoor te werken. Voor 44% zorgt een kantoor dicht bij huis voor minder stress.

Het nieuwe codewoord in de strijd om talent in de krappe arbeidsmarkt is ‘welzijn’. Sinds de pandemie zijn werknemers – terecht – meer dan ooit bekommerd om hun mentale en fysieke gezondheid. In een tijd waarin hybride werken steeds meer de norm wordt en waarbij kantoormedewerkers de vrijheid hebben om te kiezen waar ze werken, speelt het kantoor een belangrijke rol: meer dan de helft van de Belgen zegt gelukkiger te zijn door af en toe op kantoor te werken, maar heeft daarbij wel duidelijke verwachtingen voor de werkgever. Zo vindt 75% van de Belgen een kantoor dicht bij huis erg belangrijk. 59% van de Belgen wil bovendien dat de werkgever helpt met een gezonde levensstijl en toegang geeft tot gezonde voorzieningen op het werk. Als daar geen aandacht voor is, overweegt de meerderheid (54%) van baan te veranderen.

IWG, aanbieder van flexibele kantooroplossingen met merken zoals Spaces en Regus, onderzocht de link tussen welzijn op het werk en de rol die het kantoor hierin kan spelen. Voor veel Belgen is de hybride manier van werken, waarbij een paar dagen per week thuiswerken wordt gecombineerd met een aantal dagen per week op kantoor, beter voor de mentale en fysieke gezondheid. Maar liefst 74% zegt dat een goed evenwicht tussen werk en privé cruciaal is, en niet voor niets vindt 66% de vrijheid om te kiezen waar je kan werken beter voor het welzijn. Zo’n 69% van de respondenten vindt het belangrijk dat de werkgever zich bekommerd om het welzijn van medewerkers. Meer dan de helft van de Belgen (54%) vindt gezondheid en welzijn op het werk zelfs belangrijker dan een hoog salaris.

Zo’n 75% van van de ondervraagde kantoormedewerkers is positief over hoe hybride werken wordt toegepast in het bedrijf waar zij werken, slechts 7% is negatief. Twee op de drie Belgen (63%) geven aan blij te zijn om af en toe op kantoor te werken. Meer dan drie op de vier (76%) gelooft dat een kantoor dichtbij huis waardevol is. Volgens bijna de helft (44%) zou een kantoorruimte dicht bij huis zorgen voor minder stress op het werk. Ook de vrijheid om te kiezen waar en wanneer je werkt (44%) en ontspanning tijdens de werkdag door middel van een lange lunchpauze of sporten tijdens het werken (38%) zou leiden tot minder stress.

‘Bellen vanuit koffiebar is storend’

Meer dan twee op de drie (69%) gaat naar kantoor om meer verbondenheid met het werk en team te voelen. Rustige kantoorruimtes om geconcentreerd te werken (51%) en daglicht (46%) zorgen ervoor dat mensen zich comfortabel voelen op kantoor. Zo’n 57% vindt het ook storend als collega’s bellen vanuit een koffiebar of andere plekken met slechte verbinding of achtergrondgeluid. Iets meer dan een vierde van de Belgen (27%) zou nog vaker naar kantoor gaan als het een inspirerende werkplek was met hip en inspirerend interieur en leuke koffiebars in de buurt, hetzelfde geldt voor een goede kantooruitrusting met ergonomische stoelen en goede wifi. Voor één op de vier Belgen zijn gezonde lunchmogelijkheden essentieel.

“In de strijd om nieuw talent aan te trekken en te behouden, moeten werkgevers investeren in het welzijn van hun medewerkers,” zegt William Willems, General Manager IWG België & Luxemburg. “Hybride werken is de norm geworden voor veel Belgen en draagt bij aan een beter welzijn op het werk, maar bedrijven kunnen nog meer doen. Een kantoor dicht bij huis, een inspirerende en goed uitgeruste kantooromgeving en ontspanningsmogelijkheden zijn cruciaal voor kantoormedewerkers om zich goed te voelen en stress terug te dringen. De mentale en fysieke gezondheid van werknemers krijgt eindelijk de aandacht die het verdient. Werkgevers die kiezen voor een flexibele, hybride manier van werken besparen niet alleen op werkingskosten, maar zorgen er ook voor dat hun werknemers zich goed voelen en betrokken zijn. Een win-win.”

 

Bron: IWG – Online onderzoek uitgevoerd door Mortar Research in september 2022 bij 1.002 Belgische kantoormedewerkers, representatief op regio en gender.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.